Постхумно признање сликару Тихе Тисе Слободану Боби Стојановићу

ЖАБАЉ: Дан општине Жабаљ – Митровдан у овом месту прослављао се током целог дана. Прво је одржана свечана седница Скупштине општине Жабаљ, а потом је уприличено традиционално сечење славског колача. Свечана академија одржана је у вечерњим часовима, када су уручена признања заслужним грађанима.
3
Фото: Youtube Printscreen

Митровданска награда додељена је постхумно сликару из Чуруга, Слободану Боби Стојановићу, за постигнуте изузетне резултате у области културе и уметности. Слободан Боба Стојановић је за више од 60 година сликарског рада оставио неизбрисив траг у културном животу Чуруга и општине Жабаљ. Идејни је творац грба Чуруга и имао је више од 60 самосталних изложби. Он није био неми посматрач нечега што мирно протиче, већ је учествовао у трајању и изградњи срећнијег живота за целу заједницу, сагласни су Чуружани.

Награду је примио његов син, такође сликар, Душко Стојановић, који је приликом доделе награда говорио о свом оцу.

- Мој отац је обожавао Шајкашку и читаву Војводину. Своје импресије војвођанског поднебља сликао је уљем, акварелом, воштаним пастелом, а проткане су најчистијим и најдубљим емоцијама. У његовим сликама, нарочито у сликама Тихе Тисе, та искрена љубав је изузетно видљива и неизмерно ми је драго што су то препознали како суграђани, тако и локална самоуправа- рекао је Душко Стојановић.

Митровданску повељу примио је предузетник Боро Топић из Жабља, за постигнуте изузетне резултате у области приватног предузетништва, док је захвалницу заслужио Чуружанин Лука Вуковић, за постигнуте изузетне резултате у области образовања.

Председник општине  Урош Радановић поручио је овом приликом, да локална самоуправа настоји да гради будућност у духу богате традиције, а истовремено да одговори свим захтевима модерног доба.

- Трудимо се да обезбедимо заједничко деловање људских, институционалних, привредних, политичких и свих других чинилаца развоја у остваривању јединственог циља, остварења свеукупног брзог и успешног раста и развоја општине, односно да места општине Жабаљ постану места бољег, квалитетнијег и лепшег живота њихових становника - казао је Радановић и додао да је локална самоуправа показала да има довољно воље, знања и енергије да планове преточи у дела, али за то су потребне и нове снаге и на том путу сви су добродошли, пре свега млади спремни за доказивање и преузимање одговорности.

На свечаној академији наступили су млади чурушки фолклораши из ДОНКТ „Прело“, који су својом енергијом и играчким умећем одушевили све присутне госте, као и Етно група „Василис“ из Ђурђева. Наступили су и оперски солисти Љубица Вранеш и Драгољуб Бајић.

На овај важан дан за жабаљску општину, закључено је да локална самоуправа тежи ка томе да има активну улогу у развоју, али и ка томе да буде фактор који координира, ствара услове за приватне предузетничке активности које морају бити у равнотежи с друштвеним, односно јавним потребама.  

М. Рашић

НАда Тодоров
11.11.2022 • 19:28
Вероватно би се господин Боба Стојановић обрадовао овм признању јер је за њега Чуруг симбол лепоте, рађања, а Тиса неиссцрпно стваралашко врело. Хвала надленима за ову награду. Сви ми, који смо познавали сликара, човека, наставника, дивног ерудиту, осећамо велику захвалност.
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести