Представљено будуће зрењанинско пиво, од продаје нова крафт пивара

ЗРЕЊАНИН: Бренд „Зрењанинско пиво“ поново ће се наћи пред потрошачима, а Зрењанинци ће бирати његов укус и етикету, најављено је  у Градској кући у Зрењанину.
z
Фото: Карлсберг Србија

Производиће се у пивари компаније „Карлсберг Србија” у Челареву, а прва флаша са линије ће изаћи у марту.

Градско веће, иначе, овластило је градоначелника Зрењанина Чедомира Јањића да потпише уговор о пријему поклона, будуће мале пиваре. Њу ће Зрењанину поклонити компанија „Карлсберг”.

- Више од годину дана трајали су преговори између града и компаније поводом производње „Зрењанинског пива” и они су успешно окончани - нагласио је Јањић, те подсетио да је овдашња пивара најстарија на Балкану, датира из 1745. године. Производња у њој обустављена је након неуспешне приватизације, 2005. године.

Фото: Карлсберг Србија

Од тада траје агонија са пиваром у стечају, имовина се отуђује и нереално је било очекивати да се производња самостално обнови. Зато су градске власти процениле да је најбоље да то учини велика, озбиљна компанија као што је „Карлсберг”, образложио је Јањић и додао да нема Зрењанинца који на помен некадашњег зрењанинског пива и пиваре Лазара Дунђерског, неће пожелети да се та традиција врати.

- Наше напоре да се тако нешто оствари препознали су у компанији „Карлсберг” и ево заједничког пројекта који ће, сигуран сам, заживети. А коначни резултат биће мала крафт пивара у нашем граду, поклон компаније „Карлсберг”– истакао је Јањић.

Фото: Карлсберг Србија

Уз подсећање да је некадашње зрењанинско пиво било синоним за нешто добро и препознатљиво, Јањић је , са својим сарадницима, међу првима и дегустирао три врсте пива које су понуђене као опција за производњу.

- До 7. фебруара Зрењанинци ће моћи да дегустирају три укуса пива и да одаберу онај који им се свиђа. Моћи ће да бирају и између три дизајна етикете на боцама. Та три предлога резултат су дугог истраживања и одабира – рекао је директор „Карлсберг Србија” Владимир Вава.

Фото: Dnevnik.rs

Он је истакао да овај пројекат има шири значај јер ће компанија од сваке продате боце издвајати два динара за подршку локалној заједници, односно Зрењанину. Прикупљена средства биће искоришћена за изградњу крафт пиваре у Зрењанину, на локацији старе пиваре. Вава је признао да је био фасциниран чињеницом да је у Зрењанину пивска производња започета још 1745. године, јер је „Карлсберг” стартовао више од века касније.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести