Предузетништво за особе с посебним потребама: „Кошница” за укључење у свет рада

СОМБОР: Град Сомбор у оквиру Конкурса за финансирање програма удружења из области социјале и здравствене заштите ове године подржао је пројекат „Кошница – циркуларна економија као модел предузетништва младих“ који реализују Центар за развој образовања „Планета“ из Сомбора и Школа за основно и средње образовање са домом „Вук Караџић“.
kosnica
Фото: Град Сомбор

Циљ Пројекта „Кошница“ је да локална заједница препозна важност укључивања особа са посебним потребама у предузетничке активности, као и вољу да се у неком наредном периоду подржи отварање предузећа у коме ће они бити радно ангажовани и за свој рад добијати одређени лични доходак.

Радионици у оквиру реализације пројекта придружила се и члан Градског већа за област деце, омладине, спорта и здравства Антонија Нађ Косановић.

- Град Сомбор годинама уназад кроз разне конкурсе подржава невладину организацију Центар за развој образовања „Планета”, који радом и активностима потврђује свој квалитет. Ово је један од пројеката које „Планета”, у сарадњи са Дневним боравком при школи „Вук Караџић” реализује, кроз који жели да укључе особе са сметњама у развоју у предузетничке активности - рекла је Нађ Косановић.

Фото: Град Сомбор

Радмила Јокић, наставник изборне наставе у ШОСО „Вук Караџић“, координатор пројекта „Кошница“ истакла је да раде на томе да своје штићенике обуче са циљем да се једног дана и запосле.

- Циркуларна економија као модел предузетништва младих се реализује трећу годину заредом, али ове године уз подршку Града Сомбора. Центар „Планета” је добио простор у Старој касарни и ту је опремио простор за рад са младима, али један део је припремљен и за „Кошницу”. Купљен је материјал, купљене су шиваће машине и ми сад полако кроз ове активности припремамо наше младе, обучавамо да их једног дана, ако се буде могла реализовати та наша визија, запослимо у тој „Кошници” да они ту раде и да остварују неки лични доходак - појаснила је суштину целог пројекта Радмила Јокић, додавши да се нада да ће поред самог града Сомбора и донатори помоћи ову идеју.

- Учествује укупно шест корисника Дневног боравка у овом пројекту и за њих је ово од јако великог значаја у смислу да подстиче њихову креативност, стичу нове радне навике, добијају неко радно искуство које они до сада можда нису били у прилици да стекну и једноставно јача њихово самопоуздање. Ми негде у дугорочнијем плану имамо да издејствујемо нова радна места где би управо наши корисници могли да нађу своје место под сунцем, да се осећају корисно за ову локалну заједницу и самим тим корисни за сами себе, да и они могу да привређују својој породици, старатељима, родитељима - поручила је Александра Станичков, васпитач и координатор Дневног боравка.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести