Превентивни прегледи наших и руских лекара у Врбасу пун погодак!

ВРБАС:У акцији превентивних здравствених прегледа „Мобилна клиника”, коју су заједнички организовали Независна непрофитна организација за подршку хуманитарним програмима „Руска хуманитарна мисија”, Дом здравља „Вељко Влаховић” и Општина Врбас прегледано је 405 житеља из насеља врбаске општине, што је дупло више од планирнаих прегледа, речено је по завршетку акције.
1

Директорка Дома здравља у Врбасу др Јасмина Аси казала је, да је на почетку акције било предвиђено да се прегледа око 200 грађана, али је већ први излазак на терен показао да је интересовање грађана знатно веће. - Са прегледом 200 грађана испунили би план и остварили постављени циљ, а ми смо за десет дана прегледали чак 405 пацијената, од којих су 66 прегледани у кућним посетама, јер су тешко покретни или непокретни пацијенти -истакла је др Аси.-Резултат је фантастичан, људи су вероватно били анимирани и тиме што долази доктор из Русије, а ми никога нисмо одбили. Прегледани су и они који су се пријавили још код најаве акције, али и они који су ненајављено дошли на лице места. Важно је рећи и да је стање прегледаних пацијената задовољавајуће, што говори и о нивоу здравствене заштите код нас.

Лекар Министарства за ванредне ситуације РФ са великим професионалним искуством др Виктор Белински  захвалио се српским колегама на енергији и уложеном труду да се прегледа што више пацијената, као и на срдачном пријему због чега се, како је рекао, осећао као у својој кући.

- Наши домаћини били су одлични, имали смо све услове за рад и одмор, све је било на највишем нивоу. Добра организација нас је довела до великог броја прегледаних, поштовали смо професионалне протоколе, српске колеге су биле спремне на размену искустава и знања и верујем да смо успоставили добре односе - рекао је др Белински.   Руководилац представништва „Руске хуманитарне мисије” на Балкану Михајил Бондер казао је, да је ово  била четврта „Мобилна клиника” у Србији и да је захваљујући мешовитом тиму, који су чинили руски лекар и колеге из локалног Дома здравља, прегледани сви грађани који су то желели.

- Трудимо се да на сваки начин помогнемо грађанима Србије, посебно у области здравства, јер је здравље наша два народа, српског и руског, инвестиција у пријатељске односе у будућности. Акција је била веома ефикасна, оборили смо све рекорде, а напор који су уложили лекари прегледајући четрдесетак пацијената дневно, заслужује неизмерно поштовање и захвалност - рекао је Бондер.

Председник општине Врбас Милан Глушац изразио је задовољство што је „Руска хуманитарна мисија“ изабрала Врбас . - Надам се да смо били добри домаћини и да смо показали да можемо да будемо партнери од поверења у спровођењу оваквих пројеката, као и да нас је управо то квалификовало и за неке будуће пројекте „Руске хуманитарне мисије“ и Амбасаде Руске Федерације.

З. Делић

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести