“Прогети” гради нову халу у сомборској индустријској зони

СОМБОР: Италијанска компанија „Прогети“, чији су власници браћа Романо и Енрико Роси, од пре скоро десетак година послује и у Сомбору, а како ствари стоје, производња ексклузивне обуће, што је и основна делатност ове фирме, врло скоро ће се пресилти на нову локацију.
1
Фото: Youtube Printscreen

Наиме, до сада је око 450 сомборских обућара радило у не претерано функционалном простору у самом граду, али је, очигледно задовољна умешношћу и продуктивношћу својих радника у овом граду као и предусретљивошћу администрације локалне самоуправе компанија пре три године купила грађевинско земљиште у Индустријској зони, на ком ће ових дана започети градња нових хала. На овај корак су се у компанији одлучили после, испоставило се неуспешног, покушаја да купе некадашњи обућарски гигант лоциран у Сомбору, „Борели“, од чега се одустало због нерешених имовинско-правних односа насталих у процесу сукцесије бивших република Југославије, конкретно са са некадашњим оснивачем „Боровом“ из Хрватске.

Тадашња куповина плаца је објашњена потребом за обједињавањем свих сегмената производње, као и потенцијалним пресељењем централе фирме из данас актуелних Владимираца, на запад Бачке. Поред погона у Сомбору и Владимирцима, „Проyети“ своју фабрику има и у Вршцу, али и погоне у Врању, Књажевцу, Скопљу, Тузли и Грачаници. Пројектом је у блоку 103 Индустријске зоне планирана изградња комплекса са седам објеката на укупној површини од 64.284 квадратна метра, а планирана је фазна изградња управне зграде са центром за развој уз који ће се налазити производни и складишни простор, ИТ центар, затим менза, обданиште за децу запослених и две портирнице.

Поред погона у Сомбору и Владимирцима, „Проyетисвоју фабрику има и у Вршцу, али и погоне у Врању, Књажевцу, Скопљу, Тузли и Грачаници. Пројектом је у блоку 103 Индустријске зоне планирана изградња комплекса са седам објеката на укупној површини од 64.284 квадратна метра, а планирана је фазна изградња управне зграде са центром за развој уз који ће се налазити производни и складишни простор, ИТ центар, затим менза, обданиште за децу запослених и две портирнице

Ако је судити по пројектним решењима овај нови индустријски комплекс ће имати обезбеђен паркинг простор за возила и Сомборцима тако омиљено превозно средство као што су бицикли, као и простор намењен утовару и истовару робе. Како кажу у самој компанији, за Сомбор као будући центар производње у Србији су се одлучили пре свега због његове добре позиције својеврсне раскрснице на тромеђи са Мађарском и Хрватском као чланицама Европске уније, а ништа мањи разлог је, тврде у „Прогетију“, и изузетно оспособљена радна снага за ову индустријску грану. Према наводима менаyмента, италијанска компанија која у својој постојбини ради од 2001. године за цео пројекат је обезбедила 80 одсто властитих и средстава партнера, док је преосталих 20 одсто обезбеђено комерцијалном кредитном линијом. Основни производ који и данас долази из њихових погона су горњи делови обуће, али готови производи за највеће светске модне куће, међу којима се налази и чувена „Прада“.

Текст и фото: М. Миљеновић

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести