Радионице за децу са тешкоћама у развоју организују три даме из Бачке Паланке

БАЧКА ПАЛАНКА: Сигурно место, обиље радости и љубави, за сву децу која желе да се друже, упознају и сазнају – тако би се могле описати радионице симболичног назива „Срећни кутак“ које у Бачкој Паланци организују Драгана Вуковљак, Саша Томашек и Наталија Кавгић из Удружења „Фронт потрошача“.
д
Фото: Приватна архива

Две радионице су одржане у новембру, у просторијама едукативног центра „Полетарац“, које је уступила власница овог центра Станислава Роквић. На тај начин деца су добила идеалан простор у коме могу да се друже, цртају, праве новогодишње украсе и учествују у разним активностима које их усрећују.

На радионицама, које су бесплатне, присутни су и укључени и родитељи, који истичу да оваква окупљања много значе њима и њиховој деци, нарочито малишанима са тешкоћама у развоју. Ово је заправо редак пример радионица и активности у којима учествују сва деца, без обзира на узраст, школу коју похаћају, или слично, јер су овде сви једнаки. И заиста, иако је број присутне деце ограничен, због епидемијских разлога и ограниченог простора, на овим радионицама влада атмосфера потпуно лишена свих брига и страхова којима смо сви, откако је наступила пандемија, свакодневно изложени.

- Циљ јесте да се деца окупе једном месечно и друже – објашњава Драгана Вуковљак и додаје како је најбитније да деца буду срећна. – Тренутно су нам инспирација предстојећи празници, па деца праве новогодишње украсе. На пролеће бисмо пак волели да организујемо излете и пикник у природи. На овај начин се деца упознају и уче да не праве разлике међу собом, већ постају другари. Битно је и да наша деца виде да на овом свету постоје и друге ствари осим игрица, телефона и компјутера. Желимо да их научимо да виде лепоту, која је посебно тешко уочљива у данашње време, када смо сви на неки начин погођени овом ситуацијом.

Организаторке истичу да су сва деца добродошла, а њихови родитељи само треба да ставе осмех на лице и доведу своје малишане. Мама једне девојчице која је завршила ШОСО „Милан Петровић“ у Новом Саду, каже како им оваква дружења неизмерно значе, јер после завршене средње школе, а посебно откако је наступила пандемија, нема скоро никавих других сличних активности које се организују за старију децу са тешкоћама у развоју. Нада свих родитеља јесте да би у скоријој будућности могао заживети дневни боравак, који би обрадовао све малишане са подручја Бачке Паланке, као и њихове родитеље и старатеље.

До тада, три даме који су иницијатори „Срећног кутка“, не престају са радом. За 18. децембар је планирана следећа радионица, која ће бити обојена празничном чаролијом, па ће деца, као и родитељи, украшавати јелку. Организаторке истичу како би волеле да овом приликом изненаде децу и поделе новогодишње пакетиће, а за то им је ипак потреба помоћ у виду донација. Сви они који би на тај начин желели да помогу, или пак да волонтирају и сазнају нешто више о „Срећном кутку“, могу се обратити Наталији Кавгић на број телефона 060 58 00 899.

Т. Пачић

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести