Радови Тибора Шипоша изложени у бечејској Градској кући 

БЕЧЕЈ: У улазном холу бечејске Градске куће изложено је пет слика новоизграђеног трга и аутопортрет аутора Тибора Шипоша.
tibor
Фото: Dnevnik.rs

Сам сликар је дошао на идеју да најновија дела изложи у неуобичајеном простору, јер ће тако бити далеко виђенија од евентуалног излагања у неком од бечејских изложбених простора.

„Улазни хол Градске куће је изузетно фреквентан и мало је њих који неће запазити шест штафелаја са сликама, а онда се и задржати на њима. Циљ сваког сликара је да му дела буду виђена“, каже сликар из Бечеја, иначе правник по образовању и адвокат у пензији.

„Радови су настали јесенас. Волим да сликам на отвореном, поготово на оваквим местима, јер сам окружен знатижељницима, који ми повећавају инспирацију. Насликао сам све атрактивне објекте и старој колекцији ранијих тргова придодао нове слике.“

Шипош је током година на сликама овековечио трг у центру Бечеја у три издања. Од оваквих радова се, каже, тешко одваја, не продаје их, а у свом фонду чува више стотина радова, па у сваком тренутку може да припреми изложбу на разне теме.

„Можда ћу једног дана имати изложбу слика три бечејска трга“, додаје маестро.

И док пролазници посматрају дела, која ће им бити доступна до половине фебруара, интересовало нас је која од три визуре бечејског трга је уметнику највише прирасла за срце.

„Не могу децидирано да се изјасним. Први ми је драг, јер сам у мадости шетао њиме. Уз то, по повратку у Бечеј са студија општина ми је наручила и ја сам насликао слику трга већих габарита и сентиметално сам везан за трг до 1979. године. Други у мом животном веку, који је надавно нестао, био је врло атрактиван, али су неким чудним околностима људи нестали са њега, а овај садашњи тек треба да доживимо у свој његовој лепоти“, каже Шипош.

Ове године сликар обележава пола века ликовног стваралаштва, па ће тим поводом организовати неколико изложби. Прва ће бити 18. марта у загребачкој цркви Светог Марка на истоименом тргу где се налази и хрватски сабор. Уметник ће се тако подсетити своје прве самосталне изложбе, коју је као студент права пре 50 година имао у Загребу у простору тамошњег Мађарског културног друштва „Ади Ендре“. Овога пута пратиће га хор овдашње римокатоличке цркве „Скола Канторум”, који ће одржати концерт у поменутој цркви, Шипош ће у виду мапе изложити седам дела. Биће то својеврсни догађај, изложба-концерт, какву је већ приредио минулог априла у бечејској римокатоличкој цркви.

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести