Реконструкција проблематичне деонице: Од Лемеша до Шантића преко Бајмока

СОМБОР: Према вестима из Јавног предузећа „Путеви Србије“ коначно ће бити решена једна од неуралгичних саобраћајних тачака, односно пут од Светозар Милетића до Алекса Шантића, села сомборског градског подручја. Реч је о путу на коме је, услед катастрофалног стања коловоза, до сада било безброј саобраћајних незгода.
e
Фото: Pixabay.com

У оквиру програма појачаног одржавања путних праваца извођач радова, суботички „Војпут“ д.о.о. ће на овој деоници, дугој иначе безмало 12 километара, обавити реконструктивне радове појединих деоница, приликом којих ће бити коришћен и поступак цементне стабилизације коловоза, што би требало да последично повећа безбедност саобраћаја.

Како ће ови радови отпочети 19. јула и потрајати до првог новембраског дана, током целог периода реконструкције путног правца возачи ће бити принуђени да користе алтернативни, доста дужи правац. Тако ће током радова саобраћај између Сомбора и Суботице бити преусмераван од Светозар Милетића, који Сомборци вековима уназад колоквијално називају и Лемеш, ка Чонопљи, па даље ка Кљајићеву, Телечкој, Бачком Сокоцу, Старој Моравици, Пачиру и коначно Бајмоку, из којег се путовање даље на север, односно ка Суботици може наставити саобраћајницом 1Б реда број 12. Како су најавили из ЈП „Путеви Србије“ ова промена ће бити возачима наглашена већ постављеном саобраћајном сигнализацијом.

Пре него што почну са радовима на овој деоници, радници суботичког „Војпута“, ће за рачун истог инвеститора и наручиоца радова, ЈП „Путеви Србије“ обавити и радове на делимичној реконструкцији пута, односно асфалтирању државног пута И Б реда број 15, код места Колут. Радови на путу који води од Сомбора и Бездана ка граничном прелазу Бачки Брег ће се изводити од седам до 18 сати, а саобраћај ће се, како су упозорили путари, одвијати наизменичним пропуштањем возила, зарад чега је обезбеђена адекватна саобраћајна и сигнализациона опрема.

Имајући у виду стање у којем су се до сада налазиле ове две саобраћајнице, радови на њиховој делимичној реконструкцији, формално названој поступком појачаног одржавања су свакако добродошли, а моторизованим учесницима у саобраћају остаје нада да ће на ред ускоро доћи још једна од најнеуралгичнијих тачака саобраћајне мреже на сомборском градском подручју.

Што скорију интервенцију захтева и пут који повезује једно од највећих села сомборског атара, Кљајићево, са једним од најмањих и села најудаљенијих од административног седишта западне Бачке, Телечком. Овај путни правац је недавно и „САТ“, изузетно популарна емисија телевизијског јавног сервиса РТС, навео као пример апсолутно неприхватљивог стања саобраћајне инфраструктуре у Србији, у шта могу да се свакодневног увере путници намерни да се од Сомбора запуте ка Бачкој Тополи или обратно.

М. Миљеновић

Jimmyke
21.07.2021 • 16:21
Kolokvijalno? Selo je dobilo naziv Svetozar Miletić 1927. godine. Selo se zvalo Lemeš, a na mađarskom jeziku izvorno Nemešmilitič. Nema selo nikakve veze sa Svetozarom Miletićom, a ne nalazi se nijedna uspomena o njemu tamo.
EUR/RSD 117.5754
Најновије вести