Роми друштвено активнији у Бечеју

БЕЧЕЈ: Покрајинска посланица Јелена Јовановић посетила је највећу потиску општину и о животу ромске популације разговарала с председником општине Бечеј Драганом Тошићем.
Posao i dodatne obuke podižu kvalitet života  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Посао и додатне обуке подижу квалитет живота  Фото: Дневник.рс

Координаторка пројекта „Радно ангажовање Рома као теже запосливих лица на територији општине Бечеј“, уједно координаторка за ромска питања Добрила Ђин и директор предузећа „Потисје – Бечеј“ Золтан Фејеш, ближе су појаснили идеју пројекта, који финансијски подржава немачка организација ГИЗ, да се радно ангажује двадесет Рома на пословима примарне и секундарне селекције комуналног отпада.

Поред радног ангажовања, на састанку у Бечеју истакнуто је задовољство што се дужна пажња поклања и образовању ромске популације.

„Имамо податке да је 173 Рома без образовања, 243 са непотпуним, 92 са основним, 39 са средњим и два са високим образовањем. Додала бих да се Роми укључују у разне обуке. Ових дана смо завршили пројекат „Желимо, знамо, радимо“ у Бачком Градишту с циљем да се утиче на сузбијање предрасуда и стереотипа према ромској заједници. Епилог обуке у сарадњи с Бечејским удружењем младих је да су полазници научили да креативно користе камеру и праве видео прилоге. Током обуке су се нашли у улози новинара, сниматеља и монтажера, а плод су два кратка филма“, известила је Добрила Ђин.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић је изразила задовољство што се уз редовно, подстиче и додатно образовање Ромкиња и Рома, што значи да су друштвено активни и да унапређују квалитет живота. У томе значајну улогу има и цивилни сектор, у бечејској средини конкретно Хуманитарно удружђење „Ђина“.     

В. Јанков

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести