Сајам у Бачкој Тополи: У радној зони веће шансе за посао и зараду

БАЧКА ТОПОЛА: Сајам запошљавања одржан је прошле недеље у бачкотополском Дому културе у организацији Националне службе за запошљавање филијале из Суботице, на ком је 26 послодаваца понудило 300 радних места за раднике различитих струка и квалификација.
1
Фото: На подручју Бачке Тополе смањен је број незапослених за 13,7 одсто у односу на прошлу годину

Понуђени су послови технолога у месној индустрији, дипломираног хемичара, ХР асистента, финансијског сарадника, инжењера контроле квалитета и производње, маркетинг координатора, асистента логистике. Тражени су кувари, конобари, столари, фарбари, техничари одржавања, точиоци горива, хигијеничари, касири, консултанти продаје и друга занимања.

На евиденцији НСЗ филијале Суботица која обухвата град Суботицу и општине Бачка Топола и Мали Иђош, са последњим даном априла забележено је 7.800 незапослених, што је смањење од 18,2 одсто у односу на исти месец прошле године. Од тога, у Бачкој Тополи је евидентирано 1.669 незапослених, а на сајму су понуђени и послови са нижим или средњим степеном образовања за рад у производњи или контроли квалитета.

Секретар Општег удружења предузетника Бачке Тополе Габриела Вањур истиче да је највећи проблем послодавцима у проналаску нових радника, одлазак радне снаге из земље, као и неквалификовани кадар.

Вршилац дужности директора НЗС Филијале Суботица Душан Торбица каже да је за прва четири месеца ове године на листу запослених уписано више од 1.500 радника, међу којима су у највећој мери посао пронашле жене, затим лица са средњом стручном спремом, а на трећем месту су нискоквалификовани образовни профили.

Председник Скупштине општине Бачка Топола Саша Срдић подсећа да је у циљу привлачења инвестиција и отварања нових радних места током протекле две године из локалног буyета издвојено више од 100 милиона динара који су уложени у привредну зону.

- Развојем Индустријског парка у Бачкој Тополи отварају се и нове шансе за све који су у потрази за послом и зарадом, а ускоро очекујемо отварање још две нове фабрике- истиче Срдић.


Половина без квалификација

Евиденција од 1.669 незапослених на подручју општине Бачка Топола представља смањење за 13,7 одсто у односу на прошлу годину. Од тога 906 лица, односно 54,3 одсто чине жене, млади до 30 година 16,8 одсто, а старијих од 50 година је 41,2 одсто.

Из Националне службе за запошљавање филијала Суботица истичу да је радника са средњом стручном спремом 41,5 одсто, док  нискоквалификовани, као и лица без квалификација чине половину од укупног броја незапослених. Незапослени са вишим и високим образовањем су у мањини, свега 7,8 одсто. Дугорочно незапослени су најосетљивија категорија са процентом од 65,8 одсто.


Услед мањег броја расположивих радника, оно што је било приметно на одржаном Сајму запошљавања је да међу послодавцима влада велика конкуренција, те су се потрудили да потенцијалним запосленима понуде што боље услове рада. Међу њима је и компанија „Тиса Аутомотиве” из Сенте која је тражила нове оператере, административне раднике и машинске инжењере.

М. Стакић

Пројекат „Остваривање јавног интереса у Бачкој Тополи” реализује Продукција ДВП Дигитал, а суфинансира га Општина. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа локалне самоуправе, која је доделила средства.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести