Шајкаш: Село је добра база за младе спортисте

ШАЈКАШ: Карате клуб „Борац 021“ из Шајкаша већ годинама ниже значајне такмичарске успехе. Каратисти које тренира Новосађанин Саша Савић освајали су медаље на државним и покрајинским турнирима и првенствима, али и на међународним такмичењима, од којих се истичу медаље са Балканског првенства у свим узрастима.
с
Фото: С. Кнежевић

Како каже тренер, једина медаља која им недостаје јесте медаља се Европског првенства, и иако су пар пута покушали, до сада нису имали среће да је освоје.

- На првенству Европе су наступали сениори, кадети и јуниори, али су у почетној фази такмичења наилазили на јаке противнике. Учешћем на такмичењима градимо неопходно искуство, и сигуран сам да ће наши каратисти у наредном периоду поново наступати за репрезентацију каже тренер Савић.

Учешћа на турнирима клуб финансира из сопствених средстава, али има и значајну подршку Општине Тител. Од 2005. овде су радили као секција новосадског КК „Нафтагас“, а од 2015. године клуб је званично регистрован као КК „Борац 021“. У клубу тренирају све узрасне категорије, организоване по групама од 15 до 20 чланова. Сваког дана клуб организује четири тренинга, те се укупно са рекреативцима на њима појављује око 80 вежбача. Како каже тренер Савић, име клуба има посебан значај.

- Одлучили смо се за ово име јер је због фудбалског клуба на неки начин синононим овог подручја, свима је познато у околини. Овде радим доста дуго, упознао сам много добрих људи и могу да кажем да се у Шајкашу осећам као домаћи – прича Савић.

Велико је интересовање за карате и спорт уопште, код деце и омладине у Шајкашу, а у клуб долазе да тренирају и из Мошорина, Вилова, Жабља, али и Новог Сада. Како каже тренер, село је много боља база за спортисте од градске средине.

- Дошла су таква времена да деца много времена проводе за рачунарима, телефонима, мање се крећу и моторика им није развијена као ранијим генерацијама. Деца са села су у предности, јер су моторички надаренија, па је са њима много лакше радити.  Ми тренери се трудимо да им те моторичке способности додатно развијемо и да то радимо на занимљив начин, нарочито са најмлађима, како им не би било досадно и како не би изгубили интересовање за спорт. Наш циљ је да им помогнемо да кроз тренирање буду пре свега здрави, а да касније израсту у сениоре који ћемо усмерити на кате или борбе – каже Савић.

Клуб настоји да такмичаре задржи до 25. године, или да их усмери да остану као карате судије, тренери, или чланови управе клуба, који им пружа добре услове за професионални развој.

Фото: С. Кнежевић

- Имамо веома добре услове за тренирање. Долазе нам да спарингују и чланови других клубова. Имамо доста квалитетних сениора који су пунолетни и желимо да их ишколујемо да постану карате судије, а касније и тренери. Волео бих да неко од њих мене једног дана наследи - каже тренер клуба.

Осамнаестодишњи Александар Видаковић из Шајкаша је поред такмичарског успеха одлучио да жели да се развија као судија и тренер, те је недавно добио диплому општинског судије и ускоро почиње да суди на такмичењима. Његов четири године млађи колега  Марко Ђурђић из Жабља свакодневно путује у Шајкаш у ком тренира и након значајних успеха на Балканском првенству, добио је позив да учествује на првим Светским школским играма у каратеу у Панчеву.

- На такмичењу које ме очекује представљаћу свој клуб „Борац 021“ и средњу школу „22. октобар“ из Жабља. Често ме питају да ли ми тешко пада да сваког дана путујем на тренинге у Шајкаш, али ја то радим са уживањем. Волим карате, лепо ми је у клубу и наставићу да тренирам и надам се да ћу то радити успешно, као и до сада – каже четрнаестогодишњи Ђурђић.

Сезона такмичења почиње крајем септембра, након којих се на основу клупских резултата бирају представници за националну репрезентацију. Како каже тренер клуба Саша Савић, врата за нове чланове су увек отворена. Основни циљ њиховог рада јесте здрав живот и добар спортски резултат. Управо је тај резултат и добар рад тренера и добра атмосфера у клубу заштини знак „Борца 021“ за чије се каратисте чуло широм Србије.

С. Кнежевић

 

Пројекат „Тителска хроника” реализује Марконс Маркетинг Компани, а суфинансира Општина Тител. Ставови у подржаном пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

 

 

brule
15.09.2021 • 11:40
Bravo Sale svaka cast
EUR/RSD 117.4890
Најновије вести