Сарадња Тотовог Села и Томпе на пројекту „Мултиспорт преко границе”

ТОТОВО СЕЛО: Спортско удружење „Њерш Иштван” из Тотовог Села носилац је пројекта прекограничне сарадње „Мултиспорт преко границе” у оквиру ИПА програма Мађарска-Србија, а партнер удружењу из места кањишке општине је Спортско удружење из Томпе (Мађарска).
њ
Фото: М. Митровић

Део тог пројекта је и рукометни камп који је у Тотовом Селу одржан од 14. до 18. јула, а предвиђено је да се овог лета одржи више кампова младих спортиста и едукативних садржаја .

Главни циљеви пројекта вредног 119.130 евра, од чега је 101.250 евра обезбеђено из ЕУ, јесте сарадња пограничних места у три спортске гране: фудбалу, џудоу и рукомету. Поред организовања кампова, дружења и забаве деце, предвиђена су стручна усавршавања тренера и едукација родитеља. Партнери из Тотовог Села и Томпе спровешће многе активности до фебруара 2022. године, када је планирано затварање са великим фестивалом спорта

- Рурална подручја са обе стране границе суочавају са заједничким изазовима у смислу заостајања у развојним процесима у области економије, социјалних питања, културе и спорта. Спортска сарадња углавном се фокусира на само једну грану, чиме се ограничавају могућности за ширу сарадњу. Пројекат „Мултиспорт преко границе” намењен је окупљању учесника из три спортске гране и стварању ширег оквира за циљну групу за изградњу добросуседских односа организовањем заједничких спортских и рекреативних догађаја у пограничном региону - предочава менаyер пројекта Роберт Киш из Спортског удружења „Њерш Иштван” из Тотовог Села. 

У активности ће бити укључено око 370 младих спортиста из пограничног подручја Србије и Мађарске, старости 10 до 18 година. У рукометном кампу у Тотовом Селу пет дана је боравило 60 девојчица и дечака. Половина су гости из Томпе, а друга половина из Тотовог Села и околних места.

- На кампу имамо интересантне програме, тренинге и предавања за рукометни подмладак што деци омогућава да науче нешто ново и стекну нова другарства. Наредне недеље биће камп за џудисте који ће се прво организовати у Томпи, а потом у Тотовом Селу - каже Роберт Киш, који најављује да ће се за две недеље сличан камп за рукометни подмладак, са истим бројем учесника, одржати у Томпи. 

Учесницима рукометног кампа у Тотовом Селу представљена је књига „Исхрана младих спортиста”, аутора доцента др Саболча Халашија са Учитељског факултета на мађарском у Суботици, професора др Јосипа Лепеша из Кањиже, примаријуса др Наде Косић Бибић и др Каролине Берењи из Завода за јавно здравље Суботица, о  којој су говорили Саболч Халаши и Јосип Лепеш.

- Као бивши спортиста и тренер схватио сам да нема довољно знања о исхрани младих спортиста међу децом, родитељима и тренерима, па смо увидели да је овакав приручник за њих потребан. Без правилне исхране нема врхунских резултата а наш циљ је да допринесемо правилној едукацији, како правилна исхрана да се уклопи са тренажним процесом - каже др Саболч Халаши.

Професор др Јосип Лепеш указује да је исхрана деце која се баве спортом изазов, јер треба да задовољи њихове енергетске потребе и омогући им раст и развој. Аутори књиге истичу да корист од правилне исхране долази до изражаја у тренажном процесу и такмичарском делу. Књига је на српском језику објављена у издању Учитељског факултета на мађарском наставном језику из Суботице и Спортског удружења „Активе Кидс” из Суботице, а најављено је да ће до краја ове године бити објављена и на мађарском језику.

М. Митровић

 

Пројекат „Кањижа на длану” реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Кањижа. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести