Шаролики букет из женске руке на изложби

КАЊИЖА: У Галерији „Тихамер Добо” у Кањижи изложбу слика и рукотворина жена, у сусрет међународном Дану жена 8. марту, приредио је Војвођански ликовни круг, окупивши 120 излагача, од којих 98 сликарки, из једанаест удружења жена и сликара са подручја кањишке и новокнежевачке општине и Града Суботице.
д
Фото: Dnevnik.rs

Изложба ће бити отворена до 12. марта.

На отварању изложбе Иванка Кењереш и Ђенђи Керменди из Војвођанског ликовног круга истакли су да је циљ да се скрене пажња на вредности бољег и лепшег живота, што око нас стварају жене чији рад и труд треба много да се цени и поштује.

- Поносна сам, јер је у нашој галерији сада мала Војводина. Знам да има још много вредних и креативних жена разних занимања, али можда нису све тако храбре да прикажу оно што раде. Мислим да свака жена треба да покаже шта зна и какав допринос може дати месту у којем живи – сматра председница Војвођанског ликовног круга Иванка Кењереш.

У пригодном програму наступио је хор „Цифрасур” МКУД „Озораи Арпад”, стихове су казивале Снежана Кујунyић, Ева Кечкеш Такач и Иванка Кењереш, наступиле су чланице певачке групе САКУД „Свети Сава” Елеонора Бајић и Корнелија Вадас и други.

- Инспирација долази сама по себи. Имам афинитета према сликартсву, писању и музици, па је то стваралаштво некако измешано, једноставно се догоди у некој форми – каже Снежана Кујунyић из Суботице.

Уметник Шандор Керекеш је истакао да приказано представља шаролик букет плодног стваралаштва жена, што и публика у Кањижи зна да цени.

- Уверен сам да нема разлике између женског и мушког сликарства, међутим, када на једном месту видим остварења толико сликарки, очито је да је њихова рука мајчинска и нежнија, нема оне бахатости која се може срести код мушкараца, него видимо смиреност и по тематици, бојама и композицији слика – утисак је Керекеша.

Своје везове и друге рукотворине приказале су чланице секције за вез Друштва „Озораи Арпад” и Удружења „Тиса фолт”.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести