Седница СО Кањижа накратко прекинута услед недостатка кворума

КАЊИЖА: Заседање Скупштине општине Кањиже било прекинуто је накратко услед недостатка кворума, пошто су салу напустили одборници опозиције, када је требало одлучивати о кадровским променама у Општинском већу.
Kanjiza
Фото: Dnevnik.rs

Кањишка Скупштина има 29 одборника, а после изласка одборника опозиције, незадовољних предложеним решењем за члана Општинског већа за културу и међународну сарадњу, у сали је остало само 13 одборника владајуће коалиције Савеза војвођанских Мађара и Српске напредне странке.

Кворум су уздрмали здравствени проблеми одборника владајуће коалиције, јер је уз одсутне због терапије у Дому здравља Кањижа након друге тачке дневног реда отишао председник СО Милош Кравић (СНС). Пошто су одборници опозиције напустили заседање, кворум је након паузе обезбеђен повратком Кравића и доласком одборника опозиције Иштвана Бачкулина из Хоргоша, који до прекида није био на седници, а раније је био на дужности председника СО Кањижа.

Уместо Маријане Беде и Зорана Теслића, који су поднели оставке, на предлог председника општине Роберта Фејстамера гласовима 15 присутних одборника за нове чланове Општинског већа изабрани су Анита Њилаш Леонов из Орома за ресор културе и међународне односе и Золтан Ваш из Хоргоша за ресор омладине и спорта.

Дужности је разрешен досадашњи директор Регионалног креативног атељеа Кањижа Золтан Бичкеи, а по расписаном конкурсу за новог директора именована је професорка мађарског језика и књижевности Едит Ердељи Тот из Кањиже. Због одласка у пензију дужности је разрешен главни урбаниста Вилмош Тот из Кањиже.

Одборници су усвојили ребаланс буyета општине за ову годину, према коме је укупан износ буyета умањен за пет одсто и износи 1,3 милијарди динара. Како је образложено промене се односе на мали број ставки, а у приходе је уврштено 50 милиона динара добијених из републичке касе на истеку прошле године када је буyет за 2018. био донет. Такође је омогућено кредитно задуживање у овој години 170 уместо досадашњих 110 милиона динара, да би се омогућило несметано предфинансирање ИПА пројеката који се реализују из средстава ЕУ.

М. Мр.   

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести