Шест деценија Центра за културу у Старој Пазови

СТАРА ПАЗОВА: Центар за културу Стара Пазова је јавна установа културе регистрована под тим именом 30. јуна 1994. године, али организовање културног живота у старопазовачкој општини је започело много раније, оснивањем Радничког универзитета „Борис Кидрич“ 1960. године, са задатком да брине о описмењавању и образовању грађана уз рад и организовању културних програма.
с
Фото: Општина Стара Пазова

Обележавање вредног јубилеја у децембру прошле године спречила је пандемија, па је свечаност приређена када су то епидемиолошке прилике дозволиле.

Свечаности у Позоришној сали која се користи од 1974. године присуствовала је покрајинска секретарка за културу, информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, представници верских заједница, јавних предузећа и установа, месних заједница, аматерских колектива, пензионери и запослени ове куће културе, а честитајући јубилеј слављеницима Драгана Милошевић је истакла да је ова установа прави драгуљ.

- Ова установа је понос не само Општине Стара Пазова него и Војводине и целе Србије јер је за 60 година реализовала бројне манифестације, концерте, представе, изложбе, књижевне вечери. Кроз њу су прошла многа велика имена наше културе и уметности и пред запосленима  и руководством је велики задатак да наставе ту традицију. Да немамо такве установе и људе не бисмо имали будућност наше културе, а поред Општине која је оснивач и сјајан партнер и наш је задатак да финансијски подржимо све културне актере који пожртвовано раде - нагласила је Драгана Милошевић.

Председник општине Ђорђе Радиновић подсетио је да су скоро сва насеља у општини иградњом или адаптацијом добила домове културе, те најавио да ће опредељење локалне самоуправе бити да се створе још бољи услови за организовање културног живота у овој средини.


Желе право позориште

- Са великом традицијом и резултатима, пошто се Стара Пазова спрема да постане град и ми желимо да кренемо у стварање услова да у наредном периоду добијемо право позориште, а имамо и галерију која носи име наше мултумедијалне уметнице Мире Бртке у којој радо излажу уметници из целе Србије – указао је директор пазовачког Центра за културу Владимир Керкез.

Поводом јубилеја признања установе за подршку и афирмацију додељена су Драгани Милошевић, односно, Покрајинском секретаријату за културу, информисање и односе са верским заједницама, Општини Стара Пазова, председнику Ђорђу Радиновићу, посмртно новинару Зорану Милићу, новинарки Анђелки Мали и РТВ Стара Пазова.


Свечаном беседом директор Центра за културу Владимир Керкез је подсетио присутне да је 1960. све почело са неколико запослених на челу са Светиславом Петровићем, старом Позоришном салом, тесним канцеларијама и мало опреме, са биоскопима у Старој и Новој Пазови, те да је много људи себе уградило у оно што је данас Центар за културу Стара Пазова, кроз различите облике организовања културног живота , али да се континуирано радило и културни живот богатио и ширио на сва насеља ове сремске општине.

- Потреба за богатијим културним животом је расла. Уз организовања програма и манифестација, биоскопа и изложби, регистровани смо и за издавачку делатност и сопствену продукцију, а доста је уложено и у адаптацију и осавремењавање објеката културе. У Позоришној сали су створени услови за реализацију и најзахтевнијих програма, а започела је и адаптација објекта културе у Новој Пазови. И жеље и потребе има за даљим стварањем што комфорнијих услова за нашу верну публику -истакао је Керкез, подсетивши да је некада колектив имао 40 запослених, данас 14.

А. М.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести