Скућено 15 породица

БАЧКА ПАЛАНКА: Чланови избегличких породица у Бачкој Паланци потписали су уговоре о куповини сеоских кућа са окућницом и додели једнократне помоћи у грађевинском и другом материјалу и опреми у виду беле технике и намештаја.
d
Фото: Општина Бачка Паланка

На овај начин скућило се 15 избегличких породица. Додељена су им сеоска домаћинства вредности до 9.500 евра и пакети од по 1.500 евра за грађевински материјал или опрему, што чини укупну вредност од 165.000 евра.

Споразумом о донацији закљученим између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије у вези са Регионалним стамбеним програмом – Потпројекат 9, обезбеђена су средства намењена за решавање стамбених потреба избеглица корисницима који су испунили услове. Уговор о гранту – Регионални стамбени пројекат у Републици Србији закључен је између Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, Јединице за управљање пројектима у јавном сектору доо Београд и Општине Бачка Паланка, о додели сеоских домаћинстава и малог гранта.

Како се подсећа у саопштењу Општине Бачка Паланка, Регионалним стамбеним програмом у ранијем периоду купљено је 26 сеоских кућа, као и 15 за које су у среду потписани уговори. Овим путем су обезбеђена и 23 пакета грађевинског материјала, 16 стамбених јединица, осам монтажних кућа и 12 стамбених јединица за оне породице које су остале „испод црте“. У оквиру Регионалног стамбеног програма преко Развојне банке Савета Европе, односно донатора за избегла лица, у буџет Општине Бачка Паланка стигло је укупно 1,5 милион евра. У току су програми који се финансирају из буџета Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије уз учешће Општине Бачка Паланка од 10 одсто.

Председник општине Бачка Паланка, Бранислав Шушница честитао је овом приликом свима који су потписали уговор и истакао како се нада да се на овај начин помогло онима којима је то најпотребније, путем обезбеђења крова над главом.

Т. П.

 

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести