Скуп овчара на сенћанском Вашаришту: Борба за руно и кад није златно

СЕНТА: Међународни фестивал у стрижењу оваца, кувању овчијег паприкаша и пастирских јела 17. пут је приређен у Сенти.
ovcari
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

На Вашаришту су се окупили овчари, кулинари, излагачи занатских и локалних производа и рукотворина, те бројни посетиоци. У име домаћина поздравили су их председник општине Рудолф Цегледи и председник Удружења пољопривредника Ференц Шоти. Међу гостима био је и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

Такмичење у ручном стрижењу оваца, изложба колекција оваца и припремање разних гурманлука привукли су највише пажње посетилаца. У ручном стрижењу победник је Кристијан Пардуц, друго место освојио је Габор Хорват, а трећепласирана Ангела Бажо показала је да се у стрижењу руна успешно носи са мушком конкуренцијом. У машинском стрижењу најбољи је био Жолт Чаби, други је Норберт Немет и трећи Даниел Дренковић. Такмичарски задатак био је да се острижу по две овце. Чланови жирија објашњавају да се гледа како се овце изводе из бокса до места стриже, опхођење према животињама, квалитет стриже, како се упакује руно и на крају очисти место где се обавља посао. Наглашавају да све мора да буде тип-топ, као код брице у берберници.

Шампион у ручном стрижењу Кристијан Пардуц из Бачког Петровог Села каже да је овај посао научио код куће, али пошто држе само десетак оваца, определио се да услужно ради за овчаре из свог места и околине.

Ове сезоне стрижа је отпочела још 2. фебруара и има доста посла. Стрижење једне овце наплаћујем 150 динара, али то зависи и од тога какве су овце, да ли су ухрањене и чисте, такође и да ли су немирне. У току сезоне острижем око 1.000 оваца, испричао је Пардуц.

Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Паприкаш и пиво биле су прве речи које су на српском и мађарском научиле колегинице, новинарке из Јапана, које бораве у Суботици бавећи се другом темом, али су биле одушевљене сенћанском манифестацијом. Заједно смо дегустирали паприкаш и пиво из једне сенћанске занатске пиваре, а колегинице из Јапана Ноами Тамура и Ђинко Тагучи су искористиле прилику за сликање с Ангелом Бажо из Чантавира, која се након такмичења у стрижењу оваца Вашариштем прошетала огрнута опаклијом.

Стеван Зубрецки из Санада је стрижењем оваца почео да се бави као 12. годишњи дечачић, па је тешко сабрати колико је за пола века маказама остригао руна. Сада већ преовладава машинска стрижа, а ручно се обавља највише на пашњаку где нема струје, указује Зубрецки.

За разлику од пре 15 до 20 година када је овчарство опадало и стагнирало, сада је ситуација много повољнија. Овчарство је у експанзији захваљујући и подстицајним мерама од стране државе и локалних самоуправа. На нашем подручју четири потиске општине Сента, Ада, Кањижа и Чока у систему уматичења сада је око 20.600 грла и од тог броја је половина уматичених, наглашава Саболч Вартуш из Пољопривредне стручне службе Сенте.

М. Митровић

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести