Слатка манифестација Удружења жена Црепајке

ЦРЕПАЈА: Манифестацију „Сачувајмо од заборава - Старински ситни колачи“ четврти пут је у недељу приредило Удружење жена „Црепајке“ из Црепаје.
д
Фото: Стеван Авгуштин

У госте су им дошле и жене из девет удружења, које су на оцењивање и дегустацију донеле посластице које спремају по старинским рецептима, тако да су се сви учесници и гости добро осладили и забавили, а представљена је и књига „Старински рецепти“.

Председница Удружења жена „Црепајке“ Верица Текијашки презадовољна је, јер су се на сусрет одазвала удружења из других места са којима бегују добру сарадњу. Учествовала су удружења „Бакице“ из Уздина, „Новосељанке“ из Банатског Новог Села, „Златне руке“ из Сакула, Кластер „Фојус“ из Мужље , Огранак Друштва за борбу против рака из Дебељаче, активи жена из Јарковца и Опова, из Овче су биле чланице „Етно арта“, док су из Титела на дружењу биле чланице актива жена при АКУД „Јован Поповић“.

Жене из свих удружења и актива за ову прилику донеле су изобиље посластица припремљених по рецептима њихових бака. Тацне пуне разних колача биле су празник за очи, али и за дегустирање, а чак је било и за понети. Црепајке напомињу да је било као за праве светковине: ко донесе, тај и носи за успут.

Изложба старинских колача није била такмичарксог карактера, него да се прикаже које све рецепте домаћице користе. Верица Текијашки подсећа да су се колачи по старинским рецептима некада били за свечане прилике, јер су се припремали за крсне славе, најзначајније верске празнике, крштења, свадбе и поводом других догађања. Она истиче да су старински колачи врло једноставни и јефтини, а и не изискују пуно времена за припрему.

- Сналажљиве и веште домаћице одувек су знале да направе укусне посластице. Наше баке, а и ми који од заборава чувамо њихове старинске рецепте, најчешће су одокативно имале меру за колаче које су правиле. Кашика масти, шоља шећера и исто толико брашна и млека, па се све замесиле и испекле колаче који трају и неколико дана, све док их гости и укућани не поједу - подсећа Текијашки.

Фото: Стеван Авгуштин

За књигу „Старински рецепти“ чланице Удружења жена „Црепајке“ су сакупиле рецепте, па је објављена уз помоћ и подршку Општинске библиотеке Ковачице и огранка библиотеке у Црепаји, а одштампао „Ширка принт“ захваљујући средствима које је обезебдила Општина Ковачица.

- У књизи је 75 рецепата, а пошто смо вишенационална средина поред рецепата за наше старинске колаче, у њој се налази рецепт за традицонални мађарски колач „фонтош“, словачке „херовке“ и румунске кифлице. Од српских рецепата најстарији је за гурабије Мирославе Текијашки, а заступљени су рецепти и за припрему обредних колача - каже Верица Текијашки, која најављује да ће се у наредном периоду Црепајке сакупљати рецепте за књигу „Старинска јела“.

Свим удружењима, гостима и чланицама удружења „Црепајке“ додељене су захвалнице и књиге „Старински рецепти“, а на томболи нико није остао без награде, јер су Црепајке обезбедиле 100 награда у виду рукотворина које су саме правиле или оно што су о свом трошку купиле. Добром расположењу учесника манифестације допринео је и Душан Генц, који је прочитао причу „Банатска прашина“, из недавно објављене књиге прича из Баната „А шта да кажем“, док је све развеселио хармоникаш Бранислав Бане Јанков сплетом банатских песама.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести