Смањење потрошње енергије за 40 одсто национални циљ

ВРБАС: Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас у Врбасу, где је потписан уговор о реконструкцији Основне школе "Светозар Милетић" и четири вртића, да ће након завршетка радова у овим објектима рачуни за електричну и топлотну енергију бити знатно умањени, а укупна емисија угљен-диоксида смањена за 40 одсто, односно за око 400 тона годишње.
Фонет/Министарство рударства и енергетике
Фото: Фонет/Министарство рударства и енергетике

Она је рекла да је ово наставак пројекта подизања енергетске ефиканости и управљања енергијом који министарство реализује заједно са јединицама локалне самоуправе и Амбасадом Швајцарске.

"Када у априлу буду готови радови, сви ћемо имати прилику да видимо како ће овај и остали објекти изгледати и колико пројекат значи. Новац који смо издвојили није мали, али ће уштеде бити још веће и, што је још важније, емисија угљен-диоксида биће мања за 400 тона годишње, а ако рачунамо и Крушевац, Параћин и Ужице, где се такође спроводи овај пројекат, онда је то 1.500 тона мање. Ово је део нашег дугорочног циља смањења потрошње енергије за 40 одсто до 2030. године", рекла је Михајловићева.

Фото: Фонет/Министарство рударства и енергетике

Такође, план је, каже, да имамо бар 50 процената енергије добијене из обновљивих извора и то је заједнички посао владе, локалних самоуправа, али и свих нас, и да нашу децу учимо о томе шта је енергетска ефиканост и колико је енергија битна.

Тек када тај циљ постигнемо можемо да говоримо о зеленој агенди и о томе да се трудимо да имамо здравију животну средину, истакла је она.

Вредност радова, који почињу крајем месеца и требало би да буду готови до априла наредне године, јесте скоро милион и по евра.

"Задовољство је што имамо прилику да будемо део овог пројекта, који је један од приоритета свих локалних самоуправа у округу. Осврнуо бих се и на чињеницу да шест од 12 локалних самоуправа учествује у пројекту подизања енергетске ефикасности. Позивам све суграђане да прате кораке како би спремно дочекали примену и у овој и наредној години", рекао је начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић.

Председник општине Врбас Предраг Ројевић рекао је да је ова општина жели да буде лидер у енергетској ефикасности.

"Ово је значајан пројекат и за нашу децу и за све запослене у предшколској установи и основној школи. Један од приоритета у раду је образовање и надам се да ћемо уз даљу помоћ министарства радити на побољшању услова у свим образованим установама", навео је он.

Амбасадор Швајцарске Урс Шмид изразио је велико задовољство што је заједно са потпредседницом владе и министарком присуствовао потписивању уговора за имплементацију мера енергетске ефикасности.

"Швајцарска заједно са министарством подржава овај пројекат и уједно промовише увођење европске енергетске награде и мера за побољшање енергетске ефикасности у јавним зградама у локалним самоуправама. Такође, подржавамо програм снабдевања топлотном енергијом у Врбасу у периоду од 2021. до 2030, који пружа основу за енергетску транзицију", рекао је амбасадор.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести