Софић у радној посети општини Кањижа

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић боравио је данас у радној посети општини Кањижа, где се састао са председником Општине Робертом Фејстамером.
softic
Фото: Покрајинска влада

На састанку се разговарало о тренутном стању, могућностима и потребама ове општине као и о примени Плана развоја локалних самоуправа за предстојећи период и учешћу локалних самоуправа на конкурсима за средства из достпуних фондова Европске уније.

Софић и Фејстамер су обишли Центар за пружање услуга социјалне заштите Кањижа, који је основан и опремљен у оквиру Интеррег ИПА пројекта прекограничне сарадње Мађарска–Србија, а у чијем фокусу је поромција социјалног предузетништва. Центар се бави поспешивањем радних способности корисника у циљу бољег сналажења на тржишту рада, као и подршком запошљавању лица са инвалидитетом.

Ресорни секретар је том приликом навео да Општина Кањижа активно учествује у свим конкурсним активностима Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, те да укупан трансфер покрајинских институција према Општини Кањижа у протеклих неколико година износи готово 433 милиона динара, од чега је из Покрајинског секретаријата за регионални развој кроз различите конкурсне мере опредељено 7,5 милиона динара.

Фото: Приватна архива

„Општина Кањижа је, такође, добар пример праксе и очигледно добро оформљеног тима када су у питању активности и учешће у програмима Интеррег ИПА прекограничне сарадње. Наиме, Кањижа је само у периоду 2014–2020. кроз програме прекограничне сарадње Мађарска–Србија, Румунија–Србија, Дунавски транснационални програм и Европа за грађане, повукла преко 4,7 милиона евра, што је изузетан резултат. Захваљујући тако активном учешћу обезбеђена су средства и за Центар социјалне заштите и боравак у ком се тренутно налазимо“, поручио је Софић и нагласио да су активности Секретаријата усмерене у правцу изградње ефикасне и савремене локалне самоуправе.

Фото: Покрајинска влада

Он је подсетио на то да Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, осим мапирања ресурса у општинама АП Војводине, које се одвија у сарадњи са Фондом „Европски послови“, активно спроводи и процес увођења еУправе на територији Војводине у циљу обуке и коришћења постојећих и нових информационих услуга које би требало да заживе у наредном периоду и модернизују рад локалних самоуправа.

Догађају су присуствовали председник Скупштине општине Кањижа Роберт Лацко, заменик председника Општине Небојша Ракић, помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Шандор Егереши и подсекретар Дарко Миланковић. 

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести