Сомбор: Тренингом безбедне вожње до „сигурнијих“ мотоциклиста

СОМБОР: Годинама уназад у Сомбору, иначе далеко склонијем еколошким двоточкашима – бициклима, пуно пажње се посвећује и онима који преферирају адреналин и мирис бензина, односно мотоцикле.
1
Фото: Овакав тренинг је изазов и за искусне возаче

Управо због тога Мото клуб „Безбедност“ из Београда је и ове године у најзеленијем граду у Србији, на једној од бетонских „призми“ намењених прикупљању шећерне репе у салашком насељу Градина, организовао тренинг безбедне вожње у трајању од три дана.

Као што им и име говори, ентузијастима МК „Безбедност“, предвођеним Витомиром Голушином као председником клуба, најважније послање је управо то, безбедност свих учесника у саобраћају.

- Радимо са децом, са најмлађима, радимо и са старијим, да кажем бајкерима или мотоциклистима. Основна мисија МК „Безбедност“ је у ствари правилно понашање у саобраћају и смањење саобраћајних незгода мотоциклиста. Данас је мало тежи дан, пошто је у питању напредни тренинг на којем се ради низ вежби које су везане за баланс са мотором, за поглед, за правилну употребу квачила, кочења… Изузетно је захтеван тренинг јер је то отприлике онај тренинг који се ради са полицијом – појаснио је Голушин.

Основни тренинг безбедне вожње представља низ вежби које треба да науче мотоциклисту како правилно да вози мотор, како да управља погледом, како се правилно кочи и избегава препрека у изненадним ситуацијама. На напредном тренингу то је сасвим другачије.

- Вежбе су много, много захтевније и теже, тако да ће се данас радити до пет сати и на крају ће имати једно полагање где ћемо онда уз штоперицу видети за које време могу то да ураде – додао је Голушин правила тренинга који организује овај београдски клуб.

Да цела акција има смисла најбоље је потврдила чињеница да је било пуно заинтересованих, који сваки тренутак слободног времена проводе на два точка, као што су Горан Ромер и Златко Кремпатић.

- Пријавио сам се чисто да бих стекао још више искуства у вожњи мотора, сваки дан га користим, па да се нешто и научи. Лепо, корисно и ствари које до сада нисмо никада радили сада су нам показали колико можда и не знамо да користимо своја возила - посведочио је Ромер, док се за Златка Кремпатића тренинг показао, како каже, неочекивано напоран.  - Ја сам прошао главни курс прошле године, а како сам, по мишљењу главног инструктора Голушина већ оспособљен да уђем у напредни тренинг, покушаћу да оправдам његово поверење.

Игор Нађбаби из Новог Сада каже да се на тренинг безбедне вожње пријавио зато што сматра да је јако добар курс, мада мотоцикле вози још од своје дванаесте године.

-  Прошле године сам сазнао за овај почетни курс, отишао на њега и одушевио сам се, мада јако дуго возим мотор, пошто сам стварно чуо доста добрих ствари које су ми касније поправиле вожњу али и размишљање о безбедној вожњи. Ево, данас смо дошли на овај напредни курс да и њега савладамо, тако да у сваком случају препоручујем свим моторашима да размисле о томе, пошто је курс стварно добар и вредан тако да га и вреди положити - рекао је Нађбаби.

Текст и фото: М. Миљеновић

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести