Сомборци и ове године у одмаралишту на Крањској гори

СОМБОР: Старији, а сада већ и средовечни житељи Сомбора и околине још увек се са сетом сећају давних лета и зима, када су имали као деца право на бесплатан боравак током зимских и лењих распуста у градским одмаралиштима разасутим по Јадранском мору и планинама Словеније.
с
Фото: Приватна архива

Легендарне приче о брчкању у Водицама или скијању у Крањској гори су били безмало две деценије само то- приче, али уназад неколико година Сомборци поново имају прилику да бораве у градском одмаралишту „Пионир“ у Словенији. Садашњи закупац преименовао је одмаралиште у Хостел „Ника“, па се комерцијално користи током скијашке сезоне, а изван сезоне током два месеца и грађани Сомбора могу рачунати на смештај.

Пре десетак година тадашња варошка власт је „ушла у траг“ судбини сомборског одмаралиша у Крањској гори, на чије противзаконито коришћење је држава Словенија зажмурила на оба ока, мада се ни сами градски оци нису претргли да би повратили право коришћења своје некретнине. Пуно се причало и о криминалу и и злоупотреби службених положаја када је статус сомборског хостела тих година био у питању. На срећу, пре десетак година је постигнут договор са тадашњим закупцем који је у међувремену реновирао објекат, па је ових дана, као власно за то, Јавно комунално предузеће „Простор“ објавило јавни позив за коришћење некадашњег одмаралишта „Пионир“, сада хостела „Ника“ на Крањској Гори који је у власништву Града Сомбора.

Како је закупац овог објекта, „Мепста ТНТ“ Д.О.О у обавези да власнику, односно граду Сомбору омогући услугу бесплатног коришћења овог одмаралишта укупно 60 дана годишње, а право на ову погодност, односно право да се пријаве, имају све особе са местом пребивалишта на територији града Сомбора, док се предност при пријављивању даје организованим школским групама, спортским клубовима, синдикалним посетама, удружењима чије је деловање од интереса за сам град.


У реновираним собама 50 лежаја

Некадашње одмаралиште „Пионир“, које поседује заједничку чајну кухињу и трпезарију са 20 места за седење, данас је објекат хостелског типа и располаже са 50 лежаја у реновираним собама. Све собе су вишекреветне са засебним купатилом или у варијанти у којој по две собе деле једно купатило.


Јавни позив подразумева да ће Сомборци и Сомборке који буду имали среће приликом апликације моћи да бораве на Крањској гори по седам дана, у четири термина, односно од првог мајског дана, те у сменама од 15., 22. и од 29. маја до 5. јуна. Смештај, односно ноћење у објекту „Пионир“ је бесплатно, па се плаћа само боравишна такса, која за одрасле износи два евра по дану, за децу од седам до 18 година по један евро дневно, док су деца млађа од седам ослобођена плаћања таксе. Исхрана у самом објекту могућа је у режији домаћина тако што се договара на лицу места и додатно наплаћује, а актуелна понуда домаћина гласи да се за доручак ваља издвојити по пет евра по особи, а за ручак и вечеру по девет евра. Исхрана овог типа договара се унапред, приликом пријаве корисника на јавни позив и биће омогућена уколико буде 15 или више заинтересованих корисника по термину, а остављена је могућност да се корисници градског одмаралишта  хране и у сопственој организацији, уз складиштење и припремање у оквиру чајне кухиње или независно од самог смештаја.

Сам превоз до Словеније није организован и не постоји могућност надокнаде за било који вид превоза од стране самог ЈКП „Простор“, Града Сомбора или самог закупца, а рок за подношење пријава је 25. април 2022. године, с тим да се додатне информације могу добити путем телефона 064/1734380, а захтеви се могу слати на мејл адресу:  инфо­просторсомбор.рс

М. Мћ

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести