Сомборци одлучују о инвестицијама у граду

СОМБОР: Недавно одржана јавна трибина о укључивању грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину, показала је да су Сомборци не само готово беспрекорни порески обвезници који своје обавезе извршавају на време, већ и да су упознати са реформом пореза на имовину и својом улогом у одлучивању у трошењу средстава остварених наплатом пореза на имовину.
д
Фото: Dnevnik.rs

Основни закључак је да двосмерна комуникација на релацији локална самоуправа – заједница, односно грађанин, мора  да постоји, те да грађани  о свим активностима Радне групе задужене за реализацију Локалног акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу буyетских средстава прикупљених наплатом пореза на имовину,  могу да  се информишу непосредно, присуствујући састанцима Радне групе и учествујући у њеном  раду.

Када је реч о пројекту „Партиципативно буyетирање“, речено је да ће упитници на којима ће грађани моћи да предложе пројекат бити дистрибуирани уз септембарске рачуне за услуге ЈКП „Чистоћа“. На упитнику ће бити наведено где ће се попуњени упитници предавати, као и рок до којег ће тећи прикупљање предлога пројеката. Овој трибини су присуствовали секретари месних заједница, представници удружења грађана, као и грађани као појединци заинтересовани за учешће и доношење одлука које су од значаја за локалну заједницу.

У уводном обраћању, Сава Дојић, градски већник задужен за финансије и уједно председник Радне групе за реализацију  Локалног акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу буyетских средстава прикупљених наплатом пореза на имовину је навео да је основни циљ реформе пореза да се прошири обухват обвезника и да грађани буду равномерно оптерећени.

- Грађани Сомбора су савесни и више од 95 одсто уредно измирује обавезе, али је чињеница и да од тренутка изласка пописивача на терен до данас имамо 6000 нових пријава. Битно је да сви плаћамо порез, јер та средства у целини остају на располагању локалној самоуправи. Из тих средстава много тога је урађено, а желимо да у сарадњи са грађанима урадимо још више пројеката који ће бити на добробит заједнице- казао је Дојић.


Месне заједнице важна карика

Начелница Градске управе је истакла да су секретари МЗ партнери локалне самоуправе у спровођењу циљева ЛАП-а. Посебно то вреди у погледу информисања грађана о њиховим правима и учешћу у одлучивању о трошењу средстава остварених наплатом пореза на имовину.


Огњен Ераковић, помоћник начелника Одељења локалне пореске администрације говорио је о ЛАП-у за укључивање грађана у одлучивање о трошењу средстава остварених наплатом пореза, а Бранислав Сворцан, помоћник градоначелнице за област културе и информисања о пројекту „Партиципативно буyетирање“ који се већ три године реализује у Сомбору, управо из средстава од наплате пореза на имовину.

У разговору, грађани су навели да није у реду да се у некој месној заједници изгради вредан објекат, а у другој паркинг, те да је потребно више средстава наменити за пројекте. Речено је и да је потребно сачинити ранг- листу пројеката из претходних година које су грађани најчешће предлагали и реализовати неки од пројеката. Председник Радне групе Дојић је навео да је то и намера локалне самоуправе, те да ће настојати да се до краја године реализује пројекат изградње приступне рампе за особе са инвалидитетом, те да је један од пројеката које су грађани претходних година предлагали и уређење парка у Улици Вере Гуцуње. Када је реч о самом ЛАП-у речено је да је у реализацију истог потребно укључити грађане.

Постављено је питање о специфичним циљевима и мерљивости резултата, на шта је одговорила начелница Градске управе Хелена Роксандић Мусулин која је навела да је циљ да се грађани што више укључе у процес доношења одлука, да је ЛАП подложан ревизији и  примедбе и предлоге грађани ће моћи достављати и попуњавањем електронског упитника које ће у најкраћем року у оквиру дела намењеног за „Реформу пореза на имовину“ бити постављен на сајту града.

М. Миљеновић

 

Пројекат „Јавни интерес у Сомбору“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести