Спасавање од пожара и поплава у пограничном региону

АДА: Општина Ада и румунска општина Думбрава започели су реализацију пројекта прекогрнаичне сарадње„Спремност за хитне случајеве и заштита од природних катастрофа у пограничном региону“.
д
Фото: Фото-видео студио Добаи

Овај пројекат у оквиру Интеррег ИПА-ЦБЦ програма Румунија - Србија, финансира се средствима Европске уније.

На отварању пројекта у Ади о циљевима и значају говорили су менаyер пројекта Душан Циврић, председник ађанске општине Золтан Билицки и председник општине Думбрава Јанош Ихас.  Како су истакли, главни носилац пројекта је Думбрава, а партнер јој је ађанска локална самоуправа. Укупан буyет пројекта је 511.000 евра, од чега се 435.000 евра суфинансира средствима Европске уније, а преостали део је учешће општина које реализују пројекат.

Удео општине Ада у пројекту је 254.000 евра, док се незнатно већи део у износу од 257.000 евра односи на румунску општину Думбрава. Започети пројекат треба да се реализује до почетка априла 2022. године.   

Општи циљ пројекта је побољшање интервенције спасавања и управљање ризицима од пожара и поплава у пограничној области. Наглашено је да ће се овај циљ ће постићи фокусирањем на подизање свести локалног становништва у вези са спречавањем ризика и правилним понашањем у случајевима поплава и пожара, као и обуком, опремањем професионалних и волонтерских јединица.

Председник ађанске општине Золтан Билицки указао је да општину чини пет насеља, која су удаљена једно од другог при чему је најудаљеније насеље Оборњача на 24 километра од административног центра општине, што захтева додатне обавезе.

Практичне активности у општини Ада биће организација информативних кампања за становништво, а у обуку ће бити укључено 720 учесника из различитих старосних група. Поред обуке, пројектом је предвиђено и финансирање набавке противпожарне опреме. То укључује набавку новог потпуно опремљеног ватрогасног возила, професионалних ватрогасних чизама и заштитних рукавица и комплетне заштитне опреме за ватрогасце, као и  десет пумпи за воду. Набавка новог ватрогасног возила и опреме је итекако значајна, јер је постојећа прилично застарела.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести