Темеринци деценијама жедни добре чесмоваче

ТЕМЕРИН: У седишту Општине Темерин јуче је потписан уговор за  изградњу фабрике воде. Уговор су потписали Милош Малетић у име Управе за капитална улагања АП Војводине и председник општине Темерин Младен Зец. Вредност инвестиције износиће 1,6 милијарду динара са ПДВ-ом, а средства ће бити обезбеђена из буџета Владе АП Војводине.
e
Фото: Pixabay.com

Том приликом председник општине Темерин Младен Зец изјавио је да је пројекат изградње фабрике воде од круцијалног значаја свим Темеринцима и да ће се њиме обезбедити здраво водоснабдевање за преко 9.000 домаћинстава. Такође, председник општине изразио је велику захвалност председнику Покрајинске владе Игору Мировићу који је имао разумевања да омогући Темерину да буде високо позициониран на листи приоритетних инвестиција АП Војводине.

Предвиђено је да се ова инвестиција реализује током три буyетске године, укључујући и ову, а током две календарске године.

Како наводе из општине Темерин следећи корак који ће се предузети биће покретање и спровођење јавне набавке у складу са Законом о јавним набавкама и другим важећим прописима за потребе реализације пројекта изградње фабрике воде у Темерину.

Према подацима које је лане саопштио Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” од 43 јавна водовода у војвођанским општинама исправна је вода тек у сваком трећем. Општина Темерин има 100 одсто неисправну воду, а није боље стање ни у Ади, Црвенки, Зрењанину, Кикинди и другим местима.

Темеринци су жељни добре чесмоваче још од 90-их година прошлог века, када су обелодањене високе концентрације арсена у води из овдашњег водовода. У међувремену било је покушаја да се стање поправи, али су се мештани, посебно Бачког Јарка, жалили на органолептичке особине - боју, замућеност и мирис воде из водовода. Временом су насеља расла и капацитети темеринског водовода нису више довољни да задовоље све потребе.

В. Х.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести