Тренинг-обука за мотоциклисте у Жабљу

ЖАБАЉ: Тренинг-обука за мотоциклисте, у циљу што безбедније вожње, одржана је на полигону жабаљског „Малог стадиона“, у организацији општинског Савета за безбедност саобраћаја, а у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја и уз помоћ жабаљског Дома здравља.
1
Фото: Dnevnik.rs

Агенција је пројекат базирала на практичном делу, што подразумева да полазници увежбавају поједине радње на полигону, односно раде основне манипулације мотором под надзором инструктора, са циљем да све грешке које уоче у њиховој вожњи, одмах и отклоне. Имали су  прилику и да увежбавају технике вожње које до сад нису користили, а које се односе на опасне ситуације у саобраћају.

Задужен за двоточкаше у Агенцији за безбедност саобраћаја Иван Бојовић истиче важност самообуке, било да су у питању млади или старији мотоциклисти.

- Увек их учимо да, пре него што седну на мотор, имају унапред изграђену стратегију, која се односи на предвиђање и позиционирање у саобраћајној траци, а у оквиру практичног дела битно је да препознају своје особине и карактеристике мотора који возе - рекао је Бојовић за „Дневник” и додао да је кроз пројекат прошло више од 800 полазника током последње три године, док су обишли више од 50 локалних самоуправа.

Статистика показује тренд смањења повређених и погинулих мотоциклиста и мопедиста. Жабаљски мотоциклисти први пут су имали прилику да вежбају на прилагођеном полигону, уз надзор стручњака, а обука по учеснику коштала је око 18.500 динара, које је обезбедила Агенција за безбедност саобраћаја. Они који воле моторе упознали су се са различитим ситуацијама које могу да им се догоде у саобраћају и научили су како да их превазиђу, односно како да најбоље одреагују.

Ветеринар Горан Бубало дугогодишњи је бајкер и члан госпођиначког Мото-клуба „Ескадрила“ и тврди да, упркос искуству, увек треба учити и вежбати.

- Тврдим да увек има простора за учење, и сам сам такав, увек нађем времена да научим нешто ново, а суштина добре и безбедне вожње је у вежбању и у понављању онога што знамо у теорији. Све то морамо континуирано примењивати у пракси и учити ново кад год имамо прилику за то, било да су у питању полигони или отворени пут - казао је Бубало.

Дванаест пријављених мотоциклиста који су учествовали у акцији добили су сетове који укључују кацигу, појас и рукавице. Општина Жабаљ спроводила је већ сличне акције, у сарадњи са локалном полицијом и ватрогасцима, а како кажу, наставиће и у наредном периоду.

 М. Рашић

 Фото: Б. Рашић

Пројекат „Остваривање јавног интереса на територији општине Жабаљ“ реализује ДВП продукција, а суфинансира општина Жабаљ. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести