Три века с пивом и опет на почетку

ЗРЕЊАНИН: Први научно-стручни симпозијум о пиву, пиварству и хмељарству свечано је отворен у понедељак увече, у конгресној сали Хотела „Војводина“, уз поздравну реч градоначелника Зрењанина Чедомира Јањића.
pivo simpozijum, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је учесницима међународног скупа пожелео пријатан боравак у граду на Бегеју, у време одржавања 32. по реду манифестације „Дани пива”, која траје до 3. септембра.

- „Дани пива” су најстарија манифестација овакве врсте код нас, а као успешан рецепт касније су је узели и неки други градови. Поносимо се што је ово једна од најпосећенијих манифестација у Србији и трудимо се да увек унапређујемо садржаје и квалитет програма. Овим симпозијумом „Дани пива” добијају нови квалитет и програм који се базира на научном и стручном прилазу једној занимљивој теми – истакао је градоначелник Јањић, додајући да постоји могућност да се у Зрењанину, у којем пиварство датира од давне 1745. године, поново производи пиво.

Скупу се обратио и генерални секретар Удружења пивара Европе Пјер Оливије Бергерон, који се захвалио на позиву за учешће на симпозијуму и најавио подршку оваквим скуповима у нашој земљи. Председник Удружења словеначких пивара Матеј Осет истакао је важност продубљивања знања о пиварству и производњи пива, оцењујући да је зрењанински симпозијум корак у добром правцу.

У Србији имамо пад потрошње од 2008. године за 14,5 одсто, а у међувремену нестало је и око 20 одсто производње

Извршна менаyерка Удружења пивара Србије Ребека Божовић нагласила је да у земљи која има три века дугу традицију у производњи пива, неке ствари морају да се раде од почетка.

- Сви мисле да је пиварство грана која бележи раст, али то није тачно. У Србији имамо пад потрошње од 2008. године за 14,5 одсто, а у међувремену нестало је и око 20 одсто производње – упозорила је Божовић.

Председник Организационог одбора симпозијума Радован Пејановић закључио је да је у Зрењанину уприличен догађај који промовише знање, искуство и традицију у производњи, са циљем да се дође до закључака који би били прослеђени и државним органима.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести