Трибина о холокаусту у Белоцркванској гимназији

БЕЛА ЦРКВА: Трибина под називом „Да се никад не заборави, холокауст, да се никад не понови“ под покровитељством Министарства науке и просвете, Амбасаде Немачке и Јеврејског хуманитарног фонда одржана је у свечаној сали Белоцркванске гимназије и економске школе.
tribina.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Час историје, психологије и музичког дочарали су прошлост, проблеме и решења, а за трибину су били заинтересовани како ученици и професори, тако и грађанство.

Трибина на тему холокауста проглашена је јединственом у свету с обзиром да се из четири различита угла говори о овој теми. Социјална психологија изучава утицај средине на формирање личности, самим тим и предрасуда.

"Растао сам у Београду, по окупацији успео сам са мајком да се докопам Хомоља где су дивни људи, а тек касније сам сазнао да ми је отац убијен. Без обзира на околности био сам срећан у планини, имао сам разлог да се радујем због тога што сам жив, због тога што је пролеће, јер ће бити коприве и зеља па ћемо имати шта да једемо После рата сам наставио живот у Београду, школовао се и мислим да сам имао срће у животу", рекао је Александар Ајзинберг човек који је преживео холокауст.

Драган Попадић, социјални психолог изјавио је да оно што се дешавало у историји није ствар лудих појединаца и да се та прича може поновити уколико такве идеје буду пријемчиве.

"Људи не постају жртве предрасуда или они који шире предрасуде рођењем, мада постоје приче да су Јевреји или Срби страдали због тога што су такви какви су, свака особина може да се узме као основ за раздвајање . Морамо бити веома опрезни и да приметимо и код себе и код других ту склоност ка омаловажавању", рекао је Попадић.

Холокауст је термин који се односи искључиво на страдања Јевреја, сва друга, каснија страдања названа су геноцидом. Прича о холокаусту је уједно и прича о борби ротив предрасуда и дискриминације, темама које су увек актуелне у свету и треба више да се зна о најмасовнијем уништењу једног народа, рекао је историчар Др Милан Кољан.

Скоро 13.000 ученика до сада је чуло причу и активно учествовало попуњавајући анонимну анкету на тему о предрасудама и квалитету саме трибине.

"Од децембра чекамо да се ова трибина реализује у нашој школи, јер овај ће пројекат заиста утицати на знање ученика и на толеранцију што је неопходно младим људима. Тема холокауста је присутна кроз редовно градиво, али ће ова трибина проширити знање и помоћи у изградњи ставова и односа толерантности ", истакла је Мирјана Панчић Бужек, директорка Белоцркванске гмназије и економске школе.

Е. В. Х.

EUR/RSD 117.4754
Најновије вести