Творци чувене апликације у Мужљи развијају органску производњу

МУЖЉА: Брачни пар Иза и Само Логин из Словеније освојили су свет, али и стекли богатство, када су кинеској фирми продали свој удео у компанији „Оутфит 7”.
Приватна архива/ Специјализована машина која шиша коров изнад усева
Фото: Приватна архива/ Специјализована машина која шиша коров изнад усева

Њихов најпознатији производ је, иначе, апликација за мобилне телефоне „Талкинг Том”. Супружници Логин су затим основали фондацију „Логин 5”, која од пре четири године поседује оранице у Војводини на којима развија органску производњу.

У оквиру пројекта “Здрава храна за све људе”, који спроводи поменута фондација, компанија „Логин еко” се бави развојем модела одрживе органске пољопривредне производње на 3.500 хектара обрадивих површина. Њиве се налазе у околини Зрењанина и Новог Кнежевца, односно у катастарским општинама Мужља, Кумане, Мошорин, Ђурђево, Санад, Нови Кнежевац и Српски Крстур.

- Циљ нашег пројекта је изналажење решења на који начин обезбедити здраву храну за растућу људску популацију у деценијама које долазе, а при томе очувати и унапредити земљиште, воду и ваздух. На овоме радимо кроз развој технологија производње на пољу, развој софтвера који ће бити подршка овој производњи и кроз развој технологија прераде хране – каже у ексклузивном разговору за „Дневник“ управник локације Зрењанин Немања Ковачевић.

Према његовим речима, у тренутку када „Логин еко” буде имала одрживи модел, он ће бити подељен са свима бесплатно - и технологије и софтвер.

Фото: Приватна архива/ Огледи ефикасности органских препарата у пшеници

- Жеља нам је да будемо покретачи промена у пољопривредној производњи и да понудимо алтернативу тренутним општеприхваћеним технологијама конвенционалне производње које деградирају земљиште и животну средину. Еколошка пољопривредна производња којом се ми бавимо одвија се без употребе хемијских препарата, генетски модификованих организама и животињског ђубрива. Правимо кораке ка симбиози са природом и њеним процесима и радимо оно што је здраво за земљу и оно што је одрживо – објашњава Ковачевић.

„Логин еко” на подручју града Зрењанина обрађује земљиште у катастарској општини Мужља. На овом локалитету има у власништву 1.470 хектара. Део земљишта, који није погодан за органску производњу, пошто нема потребну изолацију јер су у питању мање парцеле, издаје локалном становништву. Компанија је у Мужљи, ове сезоне, узгајала пшеницу, раж, хељду, просо, протеински грашак, сунцокрет, уљану репицу, кељ, леблебију, лан, сочиво, соју, сирак и луцерку.

- Конверзију ка органској производњи спроводимо у складу са Законом о органској производњи и тај процес траје од јесени 2019. године. Усеви које будемо сада сејали, на јесен 2021. године ће већ имати статус органског производа – наводи Немања Ковачевић.

Компанија са овдашњим комшијама има одличне односе, баш као и са локалним институцијама, и труди се да свима покаже шта и како ради. У почетку је било доста скептицизма, али сада када се види како изгледају ови усеви и да је могуће на органски начин и без стајског ђубрива обрађивати велике површине, све више људи се интересује за ту производњу.

- Како је наш циљ да привучемо што више пољопривредника да пређу на органску производњу, овом аспекту придајемо посебан значај. Као што смо већ напоменули, сва знања која стекнемо и софтвер који развијамо, а ради се о компјутерском програму који обједињује све аспекте пољопривредне производње, поделићемо са свима бесплатно. Ми чврсто верујемо у фер плеј и потпуну транспарентност и на тај начин и наступамо према свим саговорницима. Искуство показује да када представимо наш пројекат људи генерално желе да га подрже – истиче Ковачевић и додаје да је компанија „Логин ЕКО“ у протеклом периоду исходовала грађевинску дозволу за изградњу модерне економије за производњу органске хране која ће се налазити у атару Мужље и ускоро се очекује почетак радова на изградњи.

Ж. Балабан

Curie
24.09.2021 • 13:38
Linglong i organska proizvodnja... Made in Serbia
EUR/RSD 117.5777
Најновије вести