У бечејској Герберовој улици градиће се тржни центар

БЕЧЕЈ: Припремљен је терен за изградњу тржног центра чија зграда би требало да улепша амбијентални део самог центра Бечеја, али на почетку Герберове улице још нема радних машина и грађевинара. Наиме, грађевинска дозвола још није издата.
U bečejskoj Gerberovoj ulici gradiće se tržni centar Foto: Dnevnik.rs
Фото: У бечејској Герберовој улици градиће се тржни центар Фото: Дневник.рс

“Ми смо наш део посла урадили. Зграда је срушена, сав материјал је уклоњен, три подрума су затрпана, премештена је трафо- станица, која је дуго била „кост у грлу“ читавог посла. Преко читаве површине смо прво обавили ископ земље у дубини 70 сантиметара, а онда све попунили тампон слојем с песком доле и дробљеним бетоном горе до потребне збијености по пројекту”, рекао нам је Драган Живков у име подизвођачке фирме која је била задужена за прву и другу фазу пројекта.

Некадашња архитектонска лепотица сецесионистичког стила била је, због небриге, двадесетак година ругло у центру града, а сада је ту празан простор. Остале су фотографије о прелепом изгледу зграде са почетка прошлог века грађене у стилу сецесије, власништва Јожефа Енгелсмана, који је са синовима до Другог светског рата држао велетрговину и складиште мешовите робе. Последњи корисник простора био је ТРО „Универзал“. Имајући у виду да је зграда под заштитом, Покрајински завод за заштиту споменика културе је узео одливке фасаде зграде и вршиће надзор радова изградње новог објекта, који ће имати идентичну фасаду као некад.

“Проблем је добијање грађевинске дозволе, а она још није издата зато што није урађена конверзија да би се одредило власништво на парцели. Процедура конверзије је у току, али треба знати да је код правних лица нешто компликованија. Док се не реши питање права власништва, не може се добити грађевинска дозвола”, појаснила нам је начелница Одељења за урбанизам, грађевинарство, комуналне послове, саобраћај и инспекцијски надзор бечејске општине Милица Нешић.

Претпоставља се да ће до почетка грађевинске сезоне и та последња препрека за градњу бити уклоњена, те да ће у наредној години засијати у пуном сјају још једна грађевина у центру Бечеја. Зна се да ће улична фасада бити реплика столетног здања, док остали делови не морају и неће се држати некадашњег изгледа. Нови власник је старопазовачка фирма „ММ 99“ и по пројекту то би требало да буде савремени тржни центар.   

В. Јанков 

EUR/RSD 118.4426
Најновије вести