У Чоки прослављен Дан општине

ЧОКА: Дан општине Чока прослављен је за православни празник Сабор светог архангела Гаврила и римокатолички Пресвето тројство - Дан свете Ане, па је крај спомен крста на римокатоличком гробљу, уз присуство званичника општине одржан помен и положени венци у знак сећања на 26.јул 1831. године, када је сахрањена последњу од 135 жртава епидемије колере. Чока као општински празник престанак страдања од епидемије колере обележава од 2002.године.
њ
Фото: М. Митровић

- Симболика дана 26. јула, Сабора светог архангела Гаврила и Дана свете Ане, треба увек да нас подсећа не само на завет када је заустављена епидемија колере, него на завет да негујемо богатство различитости и све ово што имамо у нашој општини, да чувано за будуће генерације - нагласила је председница општине Чока Стана Ђембер.

За празник у православном храму је јуче пре подне служена литургија и после подне вечерње, а у римокатоличкој цркви сужена је миса. 

У холу Дома културе свечнао је отворено више приходних изложби. Изложбом икона представио се зограф Сава Штеванов, члана Удружења ликовних уметника “Палета” из Чоке. Ручне радове приказале су чланице МКУД “Мора Ференц”, док су своје производе приказали чланови Удружења воћара и виноградара „Калем”, а пчелар Чаба Зомбори мед и друге пчелиње производе.

На свечаној седници Скупштине општине Чока, након интонирања српске и мађарске химне у изведби хорова из Остојићева и Чоке, прочитан је текст заветног писма којим су се Чикани обавезали да ће увек славити Дан свете Ане, за шта су основали и задужбину. Председник СО Тибор Олај и председница општине Стана Ђембер сумирали су учинак локалне самоуправе између два празника, а приказан је и видео запис о инвестицијама реализованих претходних година.

- Свакодневним напорима у претходних годину дана, настојали смо да урадимо што више, како би приоритетне потребе наших грађана и месних заједница биле по?еднако задовољене инвестирањем у најважније инфраструктурне подухвате, комунално уређење и опремање насељених места, побољшање уличних и атарских путева. Свему томе у великој мери допреинела је и Скупштина општине Чока, стварањем повољног амбијента за живот и рад у нашој општини - нагласио је Тибор Олај, додавши да ће се наставити на комуналним инфраструктурним објектима и изради недостајуће пројектно-техничке документације, такође и на оснаживању привреде и привлачењу инвеститора. 

Када су у питању инвестиције које су урађене од 2016.године, Стана Ђембер је захвалила свима који су помогли, установама чији је оснивач локална самоуправа и месним заједницама где се најбоље зна шта је оно што тишти грађане. Ђембер је најавила да спремно чекају грађевински пројекти и дозволе за реализацију више пројеката.

- Један од већих пројеката за који имамо грађевинску дозволу је је свакако реконструикција средишње зграде Дома здравља Чока, што треба да се реализује у овој или почетком идуће године. Спремни су пројекти изградње канализације и пречистача отпадних вода за насеље Остојићево, пречистача за насеље Чока , а потписан је и протокол о сарадњи за увођење гаса што треба да се реализује од јесени, али сигурно је да увек може више и боље - увек сматра Стана Ђембер. 

Председница општине Стана Ђембер, председник Скупштине општине Тибор Олај и начелница Одељења за друштвене делатности Марија Палатинуш уручили су награде најбољим ученицима основних и срредњи школа и најбољим спортистима. Награђени су носиоци Вукових диплома и ђаци геенрације Милана Баришић из Основне школе „Серво Михаљ” из Падеја, Анђела Аyић, Ена Пилх, Ива Ђурековић и Ирина Петковић из Основне школе “Др Тихомир Остојић” из Остојићева, Теодора Голић, Катарина Штрбац, Ана Копчалић, Адам Коња и Маррцел Борбељ из Основне школе “”Јован Поповић” из Чоке и ђак генерације Хемијско-прехрамбене средње школе у Чоки Марио Швоња. Признање је одато и младом иноватору Вањи Миладинову из Остојићева за изуме Роботска рука и Рубота Хјуга, којим је две године заредом освајао прво место на међународном такмичењу у Мађарској, као и најбољим спортистима Луки Штрбцу (Карате клуб “Чока”) и Ивани Миловановић (Стонотениски клуб “Чока”).

 М. Митровић

 

Пројекат „Фокус на Чоку” реализује ДВП Продукција, а суфинансира Општина Чока. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести