У Ковачици обележен Међународни дан матерњег језика

КОВАЧИЦА: Међународни дан матерњег језика 21. фебруар традиционално се обележава у Ковачици већ две деценије, а због нестабилне епидемиолошке ситуације ове године је програм реализован посредством електронских медија и друштвених мрежа, под покровитељством РТВО Ковачица и РТВ Панчево.
д
Фото: Dnevnik.rs

Међународни дан матерњег језика у Ковачици се обележава у уз подршку Комисије за сарадњу са Унеском, а у организацији општине Ковачице и Галерије Бабка. Програм је базиран на представљању свих националних заједница ове вишенационалне средине. У Ковачици истичу да је у садржају мултикулкултуралног мозаика битно  очување и неговање матерњег језика.

Хор ковачичичке Гимназије „Михајло Пупин” је извео песме на српском, словачком, мађарском и румунском језику, четири језика која су у равноправној службеној употреби у општини Ковачица. У музичком делу програма наступио је свирком на хармоници Владимир Халај., док су Невена Ћирић, Сабина Киш, Емилија Свакова и Анисиа Ливиана Бабуц приказале шароликост народних ношњи, заједнички показујући и дочаравајући сву лепоту различитости, односно, јединственост „Европе у малом”, како се Ковачица често назива.

У оквиру програма традиционално је прочитан и део поруке од генералне директорке Унеска Одри Азуле, у којој се, између осталог истиче да Међународни дан матерњег језика слави језичку различитост и вишејезичност, као непроцењиво наслеђе човечанства, те да овај дан пред нас ставља изазов да је потребно осигурати да се вишејезичност сачува као заједничка баштина. 

Видео поруке подршке обележавању Међународног дана матерњег језика стизале су током претходне недеље , а Општина Ковачица је онима који су их упутили изразила захвалност. Поводом Међународног дана матерњег језика у Ковачици су отворене две изложбе. У Галерији наивне уметности посетиоцима је доступна изложба „Галерија наивне уметности 1950-2020”, а у Галерији Бабка поставка „Фебруар у равници - Велике и мале зиме у Ковачици.

М. Митровић

EUR/RSD 117.4015
Најновије вести