У општини Ковачица граде се и обнављају важне саобраћајнице

КОВАЧИЦА: У изградњу и обнову путева на подручју ковачичке општине значајно се улаже, а у току су завршни радови на новој саобраћајници од Дебељаче до Опова, као и на реконструкцији магистралног пута између Ковачице и Црепаје.
10 ko Put Crepaja Kovacica
Фото: М. Митровић

Да су радови на изградњи пута Дебељача–Опово у завршној фази уверили су се обиласком председник ковачичке општине Јарослав Хрубик и његов заменик Петар Вишњички, у друштву председника Савета МЗ Дебељача Стевана Лазичког и помоћника председника општине Ковачица Мирослава Котваша.

Радови на изградњи саобраћајнице од Дебељаче до Опова започети су по други пут 2018. године и сада се назире крај. Иначе, први пут се о изградњи пута говорило још пре десет година, али у време претходне власти Демократске странке до изградње није дошло. Питање је поново покренуто шест година касније и добило подршку са републичког и покрајинског нивоа, јер је реч о саобраћајници драгоценој за јужни Банат.

Целокупна вредност саобраћајнице Дебељача - Опово је 880 милиона динара, а радови су у целости финансирани из средстава Управе за капиталне инвестиције АП Војводине. Градилиште ове саобраћајнице су у фебруару 2019. године обилазили председник Србије Александар Вучић и председник Покрајинске владе Игор Мировић. Тада је Вучић подсетио да је бивша власт са Демократском странком на челу тај пут почела да гради 2011. године, али да је новац пребачен фирми која је брзо отишла у стечај, па је новац намењен изградњи пута нестао.

Изградњом пута Дебељача - Опово цео регион јужног Баната сада постаје додатно атрактиван, јер има развијену путну инфраструктуру, те је погодан за инвестирање. Посебно је од велике важности што ће у наредном периоду проћи и ауто-пут, а са развијањем путне мреже стварају се основни предуслови за привредни развој. Поред повезивања подручја две суседне јужнобанатске општине Ковачица и Опово, знатно се скраћује пут до Београда, па се очекује да ће и цене некретнина порасти. Такође, велики број деце из Опова школује се у Ковачици, па ће сада и путовање ученика бити олакшано.

У току су и радови на реконструкцији магистралног пута између Црепаје и Ковачице, за шта је иницијатива потекла од челника локалне самоуправе, а финансијски целокупан посао подржава Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Реконструкција ове саобраћајнице се обавља у дужини од 12 километара, при чему је прва фаза завршена у јуну претпрошле године, а с обзиром на велику фреквентност из ковачичке општине су предузели додатне напоре да се обнова ове саобраћајнице настави. Овај путни правац ће нови асфалтни коловоз добити у децембру. 

- Овај путни правац, конкретно, је имао приоритет с обзиром на оптерећење и свако ко је возач зна и осети разлику колико је пут лепши, колико је удобније за вожњу и пре свега безбеднији за све учеснике у саобраћају - сматра председник ковачичке општине Јарослав Хрубик. 

М. Митровић

ПројекатКовачица на длануреализујеДунав Продукција”, а суфинансира Општина Ковачица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести