У Панчеву лажне вести узнемириле људе

ПАНЧЕВО: На протест „Зауставимо сечу парка”, одржан у недељу на Тргу краља Петра Првог, дошло је неколико стотина Панчеваца који су потписали петицију како би зауставили градске власти у намери да посеку дрвеће у парку.
Приватна архива/Уклоњена ограда градилишта
Фото: Приватна архива/Уклоњена ограда градилишта

Неки од протестаната срушили су заштитну ограду и ставили је на улаз у седиште Градске управе.

Грађани су се побунили поводом (дез)информације да ће парк бити уништен, како би се проширио паркинг, као и да ће у пешачкој зони бити дозвољен саобраћај моторним возилима. Међутим, према речима градоначелника Панчева Саше Павлова, реч је заправо о другој фази реконструкције трга и Његошеве улице, а која подразумева постављање подземне инфраструктуре, односно кишне и фекалне канализације, као и реконструкцију постојећег топловода.

Фото: В. Фифа/Градоначелник Панчева Саша Павлов

- Дакле, реконструкцијом се не смањују зелене површине, напротив, пројектом је предвиђена садња нових стабала - наглашава градоначелник Павлов, додајући да чак није ни у плану да ту пролази било каква саобраћајница. - Значи, склоњене су неке жардињере, односно зелени мобилијар, тако да он није уклоњен и кад се заврше радови биће враћен. Овом приликом су на веома малој површини исечена буквално два стабла која су, по налазу стручњака била оболела и која као таква нису могла више да буду на том месту. Све ово је једно манипулисање дезинформацијама. Не радимо ништа што је лоше за Панчево.

План је да реконструкција подземне инсталације буде готова током наредна два месеца, односно 60 дана, а радови стају Град око 50 милиона динара, плус шест додатних за ЈКП „Водовод и канализација” које је задужено за постављање нове кишне и фекалне канализације. Срећом, радови још нису започети, те измештањем заштитне ограде нико није био повређен.

- Искрено сам разочаран тиме што се десило. Наравно, свако има право да каже своје мишљење и да се окупи на протесту, али то је прерасло у вандализам. Чак ни није проблем што је дошло до нарушавања јавног реда и мира, колико је проблем што је потенцијално дошло до нарушавања здравља и безбедности суграђана. Дечје игралиште је на свега неколико десетина метара одатле и само сплетом срећних околности нико се није повредио - додаје Павлов.

До померања ограде дошло је при крају протеста и то спонтано, каже председник Удружења „Панчево није рупа” Миша Секулић, који се преко мегафона обратио присутним грађанима.

- Имали смо идеју да урадимо нешто конкретно на том протесту, а то је петиција, како бисмо доказали да смо озбиљни у својој намери - појашњава Секулић. - Нисмо желели да се само скупимо, искажемо незадовољство и после десет минута разиђемо. Петиција се не односи само на део где се уништава парк и измештају зелене површине ради повећања паркинга, већ се односи и на Улицу Јована Јовановића Змаја где хоће да уведу саобраћај за моторна возила, а сада се ту могу кретати само аутомобили који имају посебну дозволу. Сви знате какав је ваздух у Панчеву, тако да нам значи свака зелена површина, свако дрво. Притом, парк има историјску вредност, јер се свако од нас играо у том парку, одрасли смо ту, први електрични аутомобил возили смо на том платоу и у парку.

Потписивање петиције је и даље у току, а Секулић каже да ће се грађани, уколико Град не испуни поменуте захтеве, организовати и сами садити све од цвећа до дрвећа у парку, односно на зеленим површинама.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести