У Сомбору баскеташи и фијакеристи мамили уздахе

СОМБОР: Видовдански викенд, сунчан и готово врео, био је прилика за Сомборце и њихове госте да посете неколико манифестација „на отвореном“. Тиме је смањен ризик од заражавања коронавирусом, али очигледно одсуство било каквих мера заштите у виду маски и рукавица донекле је бацило сенку на занимљиве догађаје.
s
Фото: Youtube Printscreen

Почетак је био у знаку спорта, тачније 10. јубиларног баскет турнира на теренима у Јамама, који су широј српској јавности постали познати као терени на којима је прве кошаркашке кораке направио ас Денвер Нагетса и српске репрезентације Никола Јокић, да би дан касније, у недељу „на своје“ дошли и љубитељи коњичког спорта, захваљујући ентузијастима из Коњичког клуба „Западна Бачка“.

Својеврсни врхунац прославе Видовдана је био боксерски турнир посвећен хероју са Кошара Мирославу Гуцуњи, Сомборцу који је положио свој живот у одбрани домовине.

На јубиларном десетом „Видовданском турниру“ у баскету одиграном у суботу на терену у Јамама учествовало је једанаест екипа подељених у четири групе, одакле су се по две првопласиране нашле у борби за награду од 50.000 динара.

Поред домаћина, на турниру су учествовале и екипе из Беочина, Новог Сада и Суботице. Спортско удружење „Студент“ организовало је турнир уз подршку Града и његовог Спортског савеза и Спортског центра „Соко“, а један од организатора, Јован Узелац, истакао је да учешће екипа из различитих градова потврђује квалитет турнира.

- Оно што нас радује је то што је било доста екипа са стране, што значи да су препознали квалитет турнира. Имали смо велику част и задовољство да нам турнир суде најбоље судије како у Србији тако и у свету, а то су Јасмина Јурас и Мирослава Јовичин, уз помоћ младе наде Николе Лазукића и нашег искусног Сомборца Страхиње Свилара – рекао је Узелац.

У финалу су се састале екипе „Армагедон“ из Новог Сада и домаћи тим „Далматински подрум“. Испоставило се да су се Новосађани боље снашли на гостујућем терену, што и не чуди пошто долазе из града који је дао вишеструке светске прваке у баскету. У неизвесном финалу победили су резултатом 21:18.

Дан касније, баш на Видовдан, у организацији овдашњег Удружења љубитеља коња „Западна Бачка“ а под покровитељством Града Сомбора одржан је пети „Дефиле јахача, фијакера и запрега“ у којем је, поред 29 фијакера и запрега, учествовао и 21 јахач, што је највећи број учесника у полудеценијској манифестацији. Председник Удружења љубитеља коња „Западна Бачка“ Мирјана Маричић истакла је да је циљ манифестације да се учесници опусте и да уживају заједно са посетиоцима.

- Ми се трудимо да сви уживамо, у томе је разлика, нема такмичења, нема избора за најлепши фијакер, најбољег коња, најлепшу опрему, тако да су учесници опуштени, и верујем да уживају у свему, а то се види и по броју који ће овде бити. Мислим да ће бити око стотинак учесника – нагласила је Маријана Маричић, и додала да се ове године дефиле први пут одржава на терену ФК „Жак“ пошто је у току реконструкција градског хиподрома - Ми иначе волимо да будемо на хиподрому, много је безбедније, али сад морамо овако и због тога смо увели једну новину,  да заиста тај дефиле прође кроз град као некада и да сви заједно доживимо те чари вожње и традиције која нам је остављена да је сачувамо.

Присутне је поздравила и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић истакавши да „Дефиле јахача, фијакера и запрега“ чува сомборску традицију.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести