У Суботици почела изградња Хрватске куће

СУБОТИЦА: У Суботици је данас почела изградња Хрватске куће, објављено је у Хрватском националном већу поводом празника хрватске мањине у Србији, чијој је прослави присуствовао изасланик хрватске Државне канцеларије за Хрвате изван Хрватске Милан Бошњак.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

Тиме је два месеца након постављања камена темељца почела реализација највећег инфраструктурног пројекта хрватске мањине у Србији, који се финансира из дотације Владе Хрватске, пренела је агенција Хина.

"Влада је преко Државне канцеларије осигурала новац за прву фазу изградње будуће Хрватске куће. План је да се до краја године заврши објекат", изјавила је током обиласка градилишта председница ХНВ-а Јасна Војнић.

Бошњак је додао како је градња Хрватске куће резултат заједничких напора Владе Хрватске, хрватске Државне канцеларије и представника хрватске мањине у Србији.

Хрватска кућа биће седиште три једине професионалне институције Хрвата у Србији, додаје Хина.

Функционер хрватске Државне канцеларије за Хрвате изван Хрватске је у наставку посете Суботици био почасни гост прославе празника дана хрватске заједнице у Србији - Дана рођења препородитеља бачких Хрвата бискупа Ивана Антуновића.

Тим поводом приређена је свечана академија на којој су најбољим ученицима хрватске наставе додељена признања и награде.

Највеће признање хрватске заједнице за школска постигнуца, под називом "Црвена кравата" припала је двојици ученика осмог разреда.

Укупно је подељено 137 похвала и награда ученицима хрватских одељења, које постоје у пет основних и три средње школе у Суботици, као и једној у месту Бачки Моноштор.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести