У СУБОТИЦИ ПОДРЖАН ПРОЈЕКАТ БЕЗБЕДНЕ ВОЖЊЕ Гледај да те виде, вози се бициклом

СУБОТИЦА: Пројекат „Гледај да те виде, вози се бициклом”, представљен је на суботичком Тргу слободе. Циљ пројекта је промоција бициклизма као спорта, безбедност бициклиста, а самим тим и смањење страдања бициклиста као учесника у саобраћајним незгодама.
a
Фото: Град Суботица

Суботица је изабрана да буде један од пет домаћина пројекта, а тим поводом, представљању је присуствовао градоначелник Стеван Бакић.

- Имамо забрињавајућу чињеницу да су бициклисти у нашем граду, једна од најугроженијих  категорија учесника у саобраћају. Сваки четврти страдали у саобраћају на територији града Суботице је бициклиста. Са друге стране, имамо честе и разноврсне активности нашег Локалног савета за безбедност саобраћаја -  нагласио је Бакић.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Бранко Стаматовић изнео је податак да у Србији годишње скоро 50 возача бицикла смртно страда у саобраћајним незгодама. Један од основних постулата безбедног учествовања у саобраћају јесте – види и буди виђен, и из тог разлога је ’Гледај да те виде’ основна порука ове кампање. Заштитна кацига за бициклисте по закону није обавезна, а само око 15 одсто возача бицикла је носи, иако је то једина заштита која може да ублажи последице у случају саобраћајне незгоде, подсетио је Стаматовић.

Потпредседница Олимпијског комитета Србије (ОКС) Милица Ђуричић је рекла како се ОКС кроз овај пројекат бави бициклизмом, са жељом да деци у Србији приближи овај олимпијски спорт и усади им култура одговорне и безбедне вожње бициклом. Окупљенима се обратио и Иван Стевић, прослављени бициклиста и четвороструки учесник Олимпијских игара.

С. А. И.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести