У Тителу хиљаде боца нису завршиле у атару

ТИТЕЛ: Одељење за привреду, локално економски развој и стамбено комуналне послове и Одељење за инспекцијске послове Општине Тител су, заједно са Удружењем за заштиту природе „Тителски брег“, успешно организовали прикупљање амбалажног отпада од средстава за заштиту биља.
С. Кнежевић
Фото: С. Кнежевић

Акција је реализована у сарадњи са удружењем произвођача за заштиту биља СЕЦПА из Београда у периоду од 20. априла до 12. јула у свим местима општине Тител. Прикупљено је око 10.000 боца амбалаже од средстава за заштиту биља.

Пољопривредницима је омогућено да сав амбалажни отпад оставе у контејнерима који су постављени у насељеним местима, али и на самом Тителском брегу, на ком постоји много њива које се обрађују. Председник општине Тител мр Драган Божић истакао је да је циљ акције подизање свести пољопривредника о значају адекватног збрињавања амбалаже од средстава за заштиту биља и чишћење атара од отпада.

- Овом акцијом успели смо да сачувамо наше атаре, који нису место за бацање празне амбалаже од средстава намењених заштити биља. Сав отпад који стварамо, морамо адекватно да сортирамо, како бисмо сачували животну средину и својој деци обезбедили здраву околину за живот. Обрађујемо земљиште, хранимо се културама које у њему ничу и зато морамо да поведемо рачуна да та земља остане чиста и да отпад, који се ствара у том процесу производње пољопривредних култура, не заврши на њивама и дивљим депонијама, спаљен или затрпан – рекао је Драган Божић и похвалио рад и залагање свих учесника у организацији ове акције.

Током трајања акције прикупљања амбалажног отпада, представници Одељења за привреду и Одељења за инспекцијске послове Општине Тител посећивали су пољопривредне произвођаче из своје општине, делили им пластичне вреће и давали упутства о адекватном збрињавању амбалажног отпада. Пољопривредни произвођачи који су се одазвали акцији добиће потврду о предатом амбалажном отпаду, са којом ће моћи да аплицирају за средства ИПАРД програма и тако поред чисте природе могу да добију и средства којом ће развијати своју будућу производњу.

 

С. Кнежевић

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести