У Врбасу опремили пословну зону, у току и реконструкција болнице

ВРБАС: У Пословној зони „Исток” нису заустављени радови током ванредног стања, а  у самом Врбасу изграђена је паркинг-зона с нова 63 места за паркирање, каже за „Дневник” председник Привременог органа општине Врбас Милан Глушац.
1
Фото: Председник Привременог органа Општине Врбас Милан Глушац

– Током ванредног стања радио је кол-центар за помоћ нашим најстаријима, али и угроженим грађанима, а најбитније је да нису занемарена ни насељена места наше општине – каже Глушац. – Опремили смо и наше комунално предузеће да би урадило превремену дезинфекцију. Радили смо и обуку секретара и опремање свих месних заједница, који су такође спроводили дезинфекцију и истовремено смо радили и у средишту општине и у околним насељима. Општина Врбас је у првом кругу обезбедила 6.000 пакета, а у другом 5.000, уз помоћ Покрајинске владе, који се сада дистрибуирају пензионерима и социјално угроженима.

Започета је и реконструкција Опште болнице у Врбасу, вредна 100 милиона динара.

– Радови на првој фази реконструкцији болнице још увек трају и урађен је пројекат до једне милијарде, те планирамо да реконструишемо читаву болницу, ради повећања капацитета – каже Глушац. – Врбаској Општој болници гравитира 220.000 становника, не само наше општине већ и суседних, а у претходном периоду смо у самом Медицинском центру „Врбас” успели да обезбедимо још једно возило. Када је у питању здравство, опремили смо их у претходном периоду кроз различите конкурсе, али и сопственим новцем, те смо успели да изађемо из ове кризне ситуације с минималним последицама.

Глушац истиче да им је помоћ пружила и Војска Србије, те поставила и шатор испред болнице, у којем су се радили тестови.

– Најважније је да нисмо имали теже случајеве и организовали смо и део болнице у којем је био ковид-центар, који, на срећу, нисмо морали да користимо – каже Глушац.

Кад је реч о пројектима, започета је и реализација пута Врбас–Кула.

– Сада радимо деоницу пута дужине 10,5 километара од Врбаса до Куле с бициклистичким стазама, јавном расветом и атмосферском канализацијом, и то је транзитни пут, који је изузетно битан, а Врбасу погодује и близина ауто-пута – каже Глушац. – У наредном периоду почеће и радови на водоснабдевању. Општина Врбас, заједно с надлежним министарством, обезбедила је 4,1 милиона евра за водоснабдевање у Врбасу и радови почињу кроз неколико недеља, као и радови на брзој прузи Београд–Будимпешта, која ће пролазити кроз Врбас. Јачањем инфраструктуре бићемо примамљивији за потенцијалне инвестиције.

Опремљена је и Пословна зона за инвеститора који је купио парцелу, где ће бити изграђена прва „зелена” фабрика у Србији, вредна милион евра.

Наредни велики пројекат је улагање у енергетску реконструкцију школских и предшколских објеката.

– Много је рађено у свим сегментима, а ништа не бисмо могли без помоћи виших нивоа власти – напомиње Глушац. – Ускоро ће бити расписан и тендер за енергију у Врбасу, јер смо у Србији прва локална самоуправа  по енергетској ефикасности. Реконструисаћемо четири школе, четири вртића, те путну инфраструктуру, а много смо урадили и кад је реч о саобраћају и безбедности наших најмлађих. Пројекат од којег се много очекује, а ускоро ће бити готов, је пројекат ревитализације Великог бачког канала.

М. Стакић

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести