Уље од лешника породице Панић добитник златне медаље за квалитет

ТОВАРИШЕВО: Златна медаља за квалитет у рангу уља и масти Новосадског сајма 2021. године отишла је у Товаришево и то у руке породице Панић, за њихово хладно цеђено уље од лешника. Они се већ годинама баве узгојем лешника и прављењем производа од ове воћка, и то различитих врста путера.
е
Фото: Приватна архива

- Хладно цеђено уље од лешника почели смо да производимо пре непуних годину дана – објашњава Љубинка Панић и додаје да су, с обзиром на то да је сировина произведена на њиховим планатажама контролисаног квалитета, очекивали да овај производ заузме високо место. - Оно је веома погодно за термичку обраду, али даје и богат укус салатама, сосевима и тестенинама. Интересантно је споменути да је идеално за печење палачинки. Такође, ово уље може се користити и за негу коже лица и тела.

Хладно цеђено уље лешника има доста лековитих својстава, између осталог, поспешује варење, штити здравље кардиоваскуларног система, помаже у регенерацији ћелија и јачању капилара, спречава настанак камена у жучи и умирује чиреве на желуцу и цревима.

Претходне године није било разних базара и сајмова које редовно посећују три генерације ове породице, али то их није обесхрабрило да и даље вредно раде. Још један нови производ њиховог бренда „Лешник” –лешниково брашно,  настао је у последњих годину дана. Љубинка Панић објашњава да је ово високо безглутенско брашно одлично за разна теста и колаче, и сигурно примамљиво свима који имају алергију на глутен. Да је погодно за све оне који воде рачуна о исхрани, говори чињеница да је брашно и без лактозе, житарица, шећера, боје и арома, а опет колачима даје слаткаст и богат укус.

Како се ближи време за брање лешника, Панићи кажу да ове године очекују уобичајен род. Временске прилике на њихове плантаже нису утицале с обзиром на то да су покривене системом за наводњавање. То само значи да ће ово породично газдинство имати довољно сировина да и даље тржишту испоручује своје производе.

Т. Пачић

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести