Уздин у знаку лета: Кућа банатског доброчинства отвара врата

УЗДИН: Захваљујући ентузијастима члановима Књижевно уметничком друштву „Тибискус“ из Уздина, лето у овом јужнобанатском месту у ковачичкој општини је у знаку културних дешавања која су почела 3.јула у оквиру манифестације Дани Уздина, која се завршава данас, 31. јула.
е
Фото: КУД Тибискус

На завршетку манифестације Дани Уздина биће свечано отворено етно- -здање Кућа банатског доброчинства.

-Уздин је један од најзначајнијих седишта културе румунске мањине у Војводини, а етно здању „Кућа банатског доброчинства“ представићемо традицију и све вредности које се негују у Уздину и другим банатским местима, које карактеришу добри односи Срба, Румуна и људи свих других националности који овде живе - истиче председник КУД „Тибискус“ Василе Барбу.

Одржан је и традиционални фестивал поезије „Путеви класја“, подржан од стране Националног савета Румуна у Србији, који је доживео 28. издање, уз учешће књижевних стваралаца и гостију из наше земље и Румуније.

Додељено је више награда, међу којима је најзначајнија награда за поезију „Трофеј свети Ђорђе“ додељена савременој румунској песникињи Аури Кристи. Награду „Трајанов мост“ за изузетне заслуге у развоју братских веза Срба и Румуна је додељена председнику Румунске академије наука и уметности професору Јоану Аурелу Попу.

Књижевну награду „Петру Крду“ добио је песник Николае Тома из Темишвара и из области журналистике „Павел Гатајанцу“. Равноправно су добили Габријела Шербан из Румуније, уредница у РТВ Ковачица Ањичка Барбу, Издавачка кућа „Каструм“ из Темишвара и сеоски хроничар Јанко Мурареску из Сутјеске. 

Награду „Тибискус“ равноправно су добили историчар Георге Ранку из Румуније и Павел Балан из Уздина.

У оквиру манифестације „Путеви класја“ изашла је из штампе књига Ауре Кристи „Неплодни вртови“ коју је на српски превео Василе Барбу, у издању Књижевне општине Вршац. Уприличена је промоција ове књиге у Градском музеју у Вршцу.  „Дани Уздина“ су уприличени 13.пут, а председник КУД „Тибискус“ Василе Барбу наглашава да је овогодишње издање обухватило 16 културно-забавних, гастрономских и рекреативних дешавања. Почело је колонијом уметничке фотографије на којој су се ствараоци окупили четврти пут. Учествовали су уметнички фотографи из Темишвара, Мраморка, Уздина и Ковачице. Приређене су изложбе уметничке фотографије Адријана Олчуа, Теоне Рмњанц и Петронеле Радуловић, као и изложба остварења академског сликара Данијела Сусе из Уздина.

За сам финиш Дана Уздина, данас је заказано отварање изложбе наиве уздинског сликара Трифу Шошдеана, као и етно здања „Кућа банатског доброчинства“. Припремљено је и откривање спомен плоче двојици легендарних уздинских фудбалера Тодору Шобоњу и Милосав Перовић.   

Јан Гарај најбржи на Фестивалу пива

За Уздинце и госте све је привлачнији Фестивал пива, где је у брзом испијању пива из чаше без помоћи руку победу однео Јан Гарај из Падине. Такмичење у кувању рибље чорбе окупило је 12 кулинарских екипа из Уздина и околина, а најукуснију чорбу зачинила је уздинска екипа „Четврто место“ - сазнајемо од Барбуа.

М. Митровић

 

Пројекат „Ковачица на длану“ реализује “Дунав Продукција”, а суфинансира Општина Ковачица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести