Велики хришћански празници у Сомбору

СОМБОР: Традиционално посвећени толеранцији и дубоком уважавању свих, па тако и конфесионалних различитости, Сомборцима је чињеница да овогодишњи најрадоснији хришћански празник, Ускрс, по оба календара дели свега једна седмица, додатно увеличала прославу победе живота над смрћу, пошто вековима уназад православни, католици и припадници других хришћанских деноминација угошћавају једни друге за празничном трпезом.
с
Фото: Приватна архива

Тако су сомборски римокатолици и протестанти у недељу прославили Ускрс, чему је претходила, након литургије у храму Светог Георгија, литија варошким улицама православно верујућих у суботу, на празник Лазареве суботе илити Врбице. Након што је у протекле две године, због пандемије коронавируса, изостала литија посвећена пре свега најмлађим хришћанима који су уз родитеље учествовали у њој „опремљени“ звонцима и освећеним врбовим гранчицама, утисак је да је овогодишњи проход градским улицама био најмасовнији од васпостављања овог лепог обичаја.

Како је јуче почела почела седма, последња недеља Васкршњег поста, Страсна или Страдална, у којој сви дани носе назив Велики, а црквеним типиком од најстаријих времена за ову недељу прописан је најстрожији пост, на води, па се једу само хлеб, со и воће док су Велики петак и Велика субота потпуно без хране, недељу, на празник Цвети, православно верујући Сомборци су искористили за одржавање традиционалне радионице фарбања васкршњих јаја.

Фото: Приватна архива
Масовна литија за Врбицу, после две године паузе због пандемије

Реч је  о манифестацији „Васкршњи сабор“, коју организује Завичајно удружење Срба „Корјени“ која је одржана у Српској читаоници „Лаза Костић“. Према речима организатора, радионица је окупила око 120 деце из Сомбора, а различитим техникама офарбано је 300 јаја. Радионицом је руководила Тина Тркуља, академски сликар и професор ликовне културе, а учествовала су деца из више основних и средњих школа, као и чланови хора „Мали појци Светог Георгија“ са родитељима и руководиоцем овог хора, Владом Ђурковићем. Радови који су настали биће изложени током програма „Васкршњег сабора“, на сам дан Васкрса, 24. априла испред цркве Светог Георгија у Сомбору, након празничне литургије.

Уз радове настале на радионици, жири ће оцењивати и оне пристигле путем интернета, а на празник Васкрса најкреативнији аутори ће бити награђени. Као и сваке године у више старосних категорија биће награђени радови у креативном осликавању, традиционалним техникама и посебно декорације и аранжмани.      

М. Мћ

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести