Више од две хиљаде Паланчана заштитило се од грипа

БАЧКА ПАЛАНКА: Током октобра у Ковид амбулати Дома здравља „Др Младен Стојановић” у Бачкој Паланци обављено је 714 првих прегледа, а од тога је код 213 пацијената, брзим антигенским тестом, потврђен коронавирус, каже за наш лист портпарол ове здравствене установе, Весна Августинов.
backa palanka, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Клиничка слика је углавном била блажа и већини пацијента није било потребно болничко лечење. Наша саговорница додаје да, иако је број заражених коронавирусом у паду у односу на претходни период, ковид амбуланта и даље ради сваког дана, укључујући и дане викенда, у периоду од 8 до 16 часова.

- Када је у питању вакцинација која се обавља у бачкопаланачком Дому здравља, може се рећи да пад броја оболелих од коронавируса прати и пад броја вакцинисаних – објашњава  Весна Августинов. - Током октобра је у амбуланти „Стари град“ вакцинисано 33 грађана, од тога 21 „Синофарм“ и 12 „Фајзер“ вакцином. Треба споменути и да су поред коронавируса, у ово доба године присутни и други сезонски, респираторни вируси.

Ове године, Дом здравља „Др Младен Стојановић” се снабдео са 3.000 доза четворовалентне вакцине против грипа, а интересовање грађана је велико. До сада је вакцинисано преко 2.200 особа. Вакцина се и даље препоручује као најбољи вид превентиве, а то се посебно односи на грађане старије од 65 година, хроничне болеснике и особе са слабијим имунитетом.

Наша саговорница подсећа да родитељи могу да дају сагласност и за вакцинисање деце ХПВ вакцином. Према подацима из школске амбуланте Дома здравља у Бачкој Паланци, од почетка вакцинације ХПВ вакцином, око 60 деце узраста до 19 година је вакцинисано. То је за сада мали одзив, па из школске амбуланте напомињу да сви родитељи који се определе да њихова деца приме ову вакцину, треба да се јаве свом педијатру и дају сагласност. Из ове здравствене установе додају и да ХПВ вакцина није обавезна, али је препоручена деци од 9 до 19 година, безбедна је, ефикасна и штити од већине карцинома узрокованих ХП вирусом и гениталних кондилома (брадавица). Како би ХПВ вакцина била ефикасна, мора се примити пре излагања ХПВ-у, односно пре ступања у сексуалне односе.

- Клиничка испитивања су показала да вакцина пружа скоро стопроцентну заштиту од преканцерозних лезија – објашњавају из бачкопаланачког Дома здравља. - Тренутно су на снази две шеме по којој се примењују две дозе у узрасту од 9 до 13 година, односно три дозе вакцине од навршених 14 година. Инфекција ХПВ-ом је једна од најчешћих сексуално преносивих инфекција, а већина особа никада не сазна да има инфекцију јер немају изражене симптоме, али је тако несвесно преносе на своје партнере. Постоји више од 120 типова ХПВ-а од којих око 40 могу узроковати гениталне инфекције код мушкараца и жена. Ови вируси такође могу довести до инфекције слузокоже уста и ждрела.

Жене касне с прегледом дојки

Портпарол Весна Августинов подсећа и да се октобар традиционално обележава као Месец борбе против рака дојке. Овој кампањи се прошлог месеца прикључио и Дом здравља „Др Младен Стојановић” и организовао конференцију за медије на којој је радиолог др Момир Антоловић изнео податке да се на подручју бачкопаланачке општине у просеку годишње региструје 36 жена са карциномом дојке, а око 20 их умре од овог обољења. Нагласио је да се преко 50 посто жена јавља у поодмаклој фази болести када су и шансе за излечење мање. Додато је и да се рак дојке јавља најчешће између 55. и 65. године, а фактори за настанак обољења су бројни, између осталог, негативно могу утицати гојазност, физичка неактивност, употреба појединих лекова и хормона, и они представљају факторе на које се може утицати. Др Момир Антоловић објаснио је да у секундарну превенцију рака дојке спадају клинички прегледи, и то ултразвучни прегледи почев од 30. године и мамографски прегледи од 45. године живота. Сви поменути прегледи се могу обавити у бачкопаланачком Дому здравља.

Т. Пачић 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести