ВИСОКИ ДОМЕТИ У КУЛТУРНОЈ СТАНИЦИ „БАШТИНАР- МЛИН” У ПЕРЛЕЗУ Предворје престонице културе

ПЕРЛЕЗ: Две вечери са богатим програмом поводом „Ноћи музеја”, памтиће мештани  и гости који су у петак и суботу напунили галерију Културне станице „Баштинар-млин” у Перлезу.
1
Фото: Стево Диклић

Овим је промовисана и одлука Владе Републике Србије којом је центар Перлеза добио статус просторно културно-историјске целине као споменик културе од значаја за Републику Србију.

- Програм је инициран идејом да Перлез буде престоница културе града Зрењанина, да буде предворје или капија престонице културе. То је статус који је град добио на конкурсу ове године да буде Национална престоница културе за 2025. годину. У контексту те приче стоји податак да је Исидора Жебељан хероина зрењанинске престонице. Њено стваралаштво у Банату је то које ће бити потенцирано и афирмисано - рекао је Зоран Стојачић, архитекта и идејни творац Културне станице „Баштинар- млин” у Перлезу.

Фото: Стево Диклић

Свечано отварање музичког серијала „Исидорина с(ц)ена - капија престонице” започео је Васа Стајкић, баритон,  оперски првак из Новог Сада изводећи програм „Бисери српске соло песме 20. века” посвећен Исидори Жебељан, а Милош Јањић, мајстор гитаре из Београда, извео је програм „Гитарски мај у млину”. 

Исте вечери промовисана је књига „Алхемија бомбе”, аутора Слобода Бубњевића, новинар, писац и физичар. „Алхемија бомбе” је доказ да тешке научне чињенице могу бити представљене на популаран и занимљив начин и заокупити пажњу читалаца као питко штиво. Вођени вештином писца, читаоци лако „прогутају” страхоте којих се обично грозе када се помену речи Хирошима, Нагасаки, Фуџијама, Чернобил... и без страха се упусте на путовање са злогласним атомима. Како се могло чути, моћ атомске бомбе је велика, она државама које је имају даје сигурност, привлачи инвестиције, обезбеђује им поштовање...
У сали Ложионица публика је у петак пратила наступ групе „Времеплов” и коктеле плаћала добровољним прилозима за лечење дечака Филипа Бајића, док су у суботу наступили „Химера”, „Објекшн” и „Шангарићи”.  

Фото: Стево Диклић

У суботу је концерт одржао Зрењанински камерни оркестар којим је дириговао Микица Јевтић, а солисткиња је била Радослава Воргић Журжован. Извођена су дела Исидоре Жебељан, Александре Вребалов и Светозара Нешића. Оркестар је испраћен громогласним аплаузом, доказ је да Перлез као једна мала средина гаји урођену склоност за музичко стваралаштво и друге облике уметности.

Текст и фото: Стево Диклић
 

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести