Вода на улицама Нове Пазове досезала метар

СТАРА ПАЗОВА: Од ноћи између недеље и понедељка у општини Стара Пазова санирају се последице невремена.
r
Фото: Youtube Printscreen

За ту једну ноћ пала је рекордна количина кише, чак 197 литара, знатно више него што је то био случај са временским непогодама које су погодиле Србију у мају 2014. године. Канали поред улица у насељу су били пуни воде, а воде је услед преливања и велике акумулације кишнице у кратком временском интервалу било и на асфалту и тротоарима, чак и на местима где постоји беспрекорна кишна канализација.

Према извештајима служби јавних предузећа, због веома велике количине падавина, коју није могла физички да прими кишна канализација, те присуства подземних вода у деловима насеља, које су и ранијих година након већих падавина правиле проблеме, дошло је до загушења и фекалне и кишне канализације, застоја и накупљања воде на асфалту. Захваљујући брзој интервенцији општинског кризног штаба и јавних комуналних предузећа, у већини случајева спречена је већа штета на објектима кућа. Штаб за ванредне ситуације ће у наредном периоду процењивати основе за евентуалну накнаду штете настале током временских непогода на територији општине Стара Пазова.

Одмах по сагледавању последица ове временске непогоде, председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић са својим сарадницима, обишао је најкритичније улице у Новој Пазови и Новим Бановцима. У појединим улицама у Новој Пазови, висина воде је досезала и до један метар. По хитном налогу, механизација јавних предузећа је одмах реаговала и 24 часа дневно су цистерне и људство радили на црпљењу воде.

-Током ноћи смо са цистернама црпили воду из најкритичнијих улица у Новој Пазови и Новим Бановцима. Сада је ситуација много боља, ту ноћ је то изгледало катастрофално, верујте. Ми из општинског кризног штаба смо на терену и стање се побољшава. Свака част вредним радницима јавних комуналних предузећа, који су целу ноћ радили на црпљењу воде и чишћењу запушених одвода. Успели су да санирају све проблеме у скоро свим насељима, мања количина воде је остала још у појединим улицама у Новој Пазови и сва механизација је усмерена на те тачке- изјавио је, приликом обиласка поплављених улица, први човек старопазовачке општине Ђорђе Радиновић.

Велику захвалност председник Радиновић је током боравка на терену упутио и грађанима Нове Пазове, који су заједно са члановима општинског штаба, помагали радницима на црпљењу воде, али и свим осталим станарима, чије улице су такође биле поплављене. Сви су показали солидарност и смиреност, јер током радова није забележен ниједан инцидент, иако су грађани махом били уплашени због брзог пораста воде у улицама.

Хидроинжењери на најкритичнијим тачкама

У наредном периоду, по одлуци руководства, Општина Стара Пазова ће ангажовати хидроинжењере који ће уз помоћ водопривредних предузећа „Галовица“ и „Воде Војводине“ наредних дана обићи најкритичније улице у најнижим деловима насеља ове сремске општине. Они ће анализирати места где се вода често задржава након падавина, како би пронашли трајно решење овог проблема који се понавља с јачим падавинама.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести