Воде Војводине решавају вишедеценијски проблем на реци Криваја

На реци Криваја, на 2 км од ушћа реке у канал ДТД пре два дана дошло је до угинућа 340 кг одрасле јединке смуђа, рибе која се третира као најосетљивија врста.
Krivaja Bajsa
Фото: Dnevnik.rs

Одмах по пријави грађана, ЈВП „Воде Војводине“, заједно са надлежним инспекцијским службама, изашли су на терен, узорковали воду и узорци су однети на анализу у акредитовану лабораторију Департмана за биологију Природно-математичког факултета у Новом Саду. Такође, рибочуварска служба уз присуство инспектора за рибарство покупила је сву угинулу рибу која је однесена у кафилерију на спаљивање.

Како истичу у ЈВП „Воде Војводине“ резултати су показали да није било хемијског загађења воде, већ је угинуће рибе узроковано, пре свега, изузетно ниском количином кисеоника у води, 0,4 мгО2/л, а затим и неповољним временским условима, где је температура воде и ваздуха била изузетно висока 31,2 степена C и 36 степени C.

У тренутку догађаја водостај низводно од уставе био је за 80 цм виши од минималног радног нивоа. У складу са Правилником о одржавању водног режима ХС ДТД предузете су све неопходне мере, отворена је устава Фекетић 1, док је протицај воде преко уставе на Куцури подигнут на максимални ниво. Овим мерама обезбеђен је довољан проток свеже воде у канал, а уједно и пораст садржаја кисеоника у води. Тренутно се одржава пројектовани ниво воде који је сада око 1 метар изнад границе од радног нивоа на низводном делу од уставе Фекетић 1, истакли су у том предузећу.

Ово је само привремено решење јер устава на Фекетићу не може бити дуго отворена јер може довести у питање наводњавање пољопривредних имања узводно од уставе.

Захваљујући разумевању Владе Републике Србије која ће преко Абу Даби фонда обезбедити додатна средства, ЈВП „Воде Војводине“ ће ове године ући у решавање овог вишедеценијског проблема. Уколико радови буду текли предвиђеном динамиком, очекујемо да ће до лета следеће године овај пројекат бити завршен.

Инвестиционо решење се огледа у изградњи бране и црпне станице чиме би се спојила река Криваја са каналом ДТД и како би се упумпавањем воде из канала у Кривају решио ниво воде током летњег периода. Изградњом овог система обезбедило би се наводњавање укупне површине од око 6000 ха пољопривредног земљишта, а одржавањем нивоа воде изнад биолошког минимума доћи ће до очувања рибљег фонда на овом локалитету, истакли су у ЈВП „Воде Војводине“.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести