За Часни крст се пливало у Сави, Тиси, кикиндском језеру

КИКИНДА/ НОВИ КОЗАРЦИ/БЕЧЕЈ/ СРЕМСКА МИТРОВИЦА:  Пливање за богојављенски Часни крст на Старом језеру у Кикинди окупило је 26 учесника, а најбржи је био Душан Новаковић из Кикинде, иначе репрезентативац Србије у бобу.
n
Фото: Dušan Novaković iz Kikinde/Grad Kikinda

Ово му је било треће учешће на традиционалном такмичењу, а и пре пет година је успео први да доплива до Часног крста.

Учествујем како бих испоштовао обичаје за овај празник. Надам се да ће ме срећа и здравље служити током године, рекао је Новаковић.

На језеру Стрелиште у Новим Козарцима, где је пливање приређено осми пут, од 13 учесника најбржи је био Драго Марковић из овог места, поновивши прошлогодишњи успех. Марковић је изјавио да је за њега пливање на Богојављење посебна мотивација и неописив осећај који не може да се пренесе, него искуство које мора да се проба.

Фото: Drago Marković iz Novih Kozaraca/Grad Kikinda

Пливању за Часни крст, које је у Новим Козарцима и Кикинду одржано у размаку од сат времена, присуствовао је градоначелник Кикинде Никола Лукач, који је изразио велико задовољство што су и поред епидемије такмичења одржана.

Можда нас је претходна година пуна солидарности и вере у породицу, некако вратила истинским традицијама. Честитам свима на истрајности, храбрости и одважности. Ово је наша традиција коју чувамо и негујемо, рекао је Лукач.

Само кад на Тиси нема леда

Пре петнаест година обновљена је у Бечеју традиција уобичајена међу православцима на Богојављање, да се скочи и заплива у Тиси, али се овде не вади крст из воде. Најстарији учесник јучерашњег пливања Паја Хаднађев, каже да је то чинио и у младости, када то није било „у моди“ или је, боље речено, било је забрањено.

Подржао сам сина Божидара кад је одлучио да обнови обичај, а ево и сада са својих 70 година подржавам младе и традицију коју настављају, рекао нам је Хаднађев.


С јаком жељом запливали у Сави

У савску воду код Сремске Митровице скочило је јуче 93 пливача, међу којима су биле и три девојке. До Часног крста прва је стигла Кристина Узелац .

Тако је на традиционалан начин обележено Богојављење, иако је било двоумљења код црквених званичника, због епидемиолошке ситуације. Према речима свештеника Андрије Авакумовића, одлучено је да се пливање ипак уприличи, због јаке жеље верника и пливача Срема.


Фото: Zajednički snimak pre ulaska u hladnu vodu

Најмлађи учесник је, игром случаја, презимењак Александар (18), иначе кајакаш и Тиса му је друга кућа.

Први пут сам као 16-годишњак пливао пре две године, лане сам изостао јер сам био на репрезентативним припремама, а сада не само да сам поново ту, него сам убедио још пар пријатеља да и они скоче у воду, вели Александар Хаднађев.

Један од њих је млади фудбалер српсколигаша са Тисе Игор Татић, који је одушевљен и већ сада тврди да ће убудуће бити редован учесник оваквих акција.

По зубатом сунцу са снежне обале реке акцију је пратило стотинак суграђана. Ове године се 23 Бечејца одважило да скочи у хладну Тису, а најпоноснији је, свакако, био Вељко Пркосовачки, који је редован учесник од првог пливања пре 15 година.

Леп број учесника акције се одазвао, а и пратилаца је доста. Данас су повољни услови и за пливање и гледање. Ма колико да је вода хладна, није проблем испливати пар десетина метара. Посебно памтим 2017. годину, јер је Тиса била залеђена и уместо пливања било је само урањање у воду на простору где смо разбили лед. То бућкање у хладној води је било ново искуство, али доста непријатно, присећа се Вељко Пркосовачки.

За учеснике акције ресторан „Шаран“ организовао је ручак, дар власника овдашње компаније „Пламен МГМ“ Милана Матића, а учесници су добили и кожну наруквицу с верским мотивом, дар бечејске фирме „Ковакс“.                                 

М. Мр. и В. Јанков

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести