Жабаљски произвођачи понудили сир, мед, вино и – виски

ЖАБАЉ: Туристичка организација општине Жабаљ представила је своју понуду на Сајму туризма у Новом Саду у оквиру Међународног сајма „Лорист“.
1
Фото: Б. Рашић

Кроз тематску руту „Пут сира и меда“ и пројекат „Голфом кроз регион“, представили су се произвођачи сира, меда и других типичних производа, а посетиоце су обрадовали и вином и првим српским вискијем који се производи у Ђурђеву.

- Познати смо по првим голф теренима у Србији, а наш сир и медни производи веома су значајан туристички производ, којим се представљамо на сајмовима, како у Србији, тако и шире – рекао је приликом посете штанду Туристичке организације, председник општине Чедомир Божић. - Водотокови су наше богатство, то су Стара Тиса и Јегричка, а управо Стара Тиса је најзначајнија за наше веслаче и кајакаше, који нижу оргомне успехе.

Из Туристичке организације општине Жабаљ нагласили су да се на тој територији налазе бајковити предели, а осим природних потенцијала, посебну пажњу посвећују суграђанима који имају своје аутентичне пољопривредне производе. Директорка ТО Жабаљ Марија Чупић сматра да имају огроман потенцијал за развој туризма, али да за тако нешто треба радити годинама.

- Туризам се никад не развије преко ноћи. Формирање једне туристичке дестинације по правилу траје од три до пет година, у пракси и до седам, а наш потенцијал је пре свега у пласирању пољопривредних производа, што ћемо наставити да представљамо и унапређујемо – рекла је Марија Чупић.

Породица Радишић из Чуруга редовно на сајмовима нуди сир који прави годинама. Они су одличан пример вредног пољопривредног газдинства, јер имају заокружен процес производње. Имају фарму крава, а баве се и ратарством, обрађујући око сто хектара земљишта. Њихов финални производ је сир.

- Сви заједно се годинама трудимо да наши производу буду врхунског квалитета и укуса и, по речима оних који их пробају, одлично нам иде. Све је почело од ролованог сира, чију сам рецептуру наследила од свекрве, а касније су на ред дошли ситни сир, кришка, роловани сир са додатком зачина, домаћи качкаваљ, гауда и однедавно пармезан и то сви без адитива и конзерванса - прича Зорица Радишић.

Како је најављено, у наредном периоду Жабаљ планира да употпуни туристичко-информативну понуду различитим културним манифестацијама које ће имати за циљ да дочарају лепоте тог краја.

М. Рашић

Пројекат „Остваривање јавног интереса на територији општине Жабаљ“ реализује ДВП продукција, а суфинансира општина Жабаљ. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести