Засавици признање Европске конвенције за пејзаж

ЗАСАВИЦА: Директор Агенције за рурални развој града Сремске Митровице Петар Самарџић истиче за „Дневник” да је међународни жири Европске конвенције о пејзажу, који је заседао у Стразбуру, доделио Специјалном резравату природе „Засавица” – Покрету горана Сремска Митровица признање Савета Европе за постигнућа и приказао их широј јавности као извор инспирације.
Zasavica04-NStojanovic
Фото: Dnevnik.rs

“Признање је добијено за пројекат „Заштита и управљање Специјалним резерватом природе Засавица као средство за одрживи развој”, који је за награду предложило Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србије. Према оцени међународног жирија, пројекат је промовисао свест јавности да открије природна станишта и учешће јавности у иницијативама за заштиту екосистема и биодиверзитета на начин који је посебно повољан за одрживи развој руралне средине. Један од битних фактора за добијање овог признања свакако је и препознатљивост резервата по производима од магарећег млека“, објашњава Самарџић.

Наш саговорник подсећа да је прошлог викенда у Специјалном резервату природе „Засавица” одржана осма туристичко-промотивна манифестација „Дан магараца”.

“Целодневна манифестација окупила је љубитеље природе и племените животиње, а програм је подразумевао кување гулаша и активности за најмлађе, као што је кићење пулади. Представљени су производи од магарећег млека, као што су креме за лице, сапуни, ликер и најскупљи сир на свету“, објаснио је Самарџић.

Управник резервата „Засавица” Слободан Симић наглашава да је и овогодишња манифестација одржана у част корисне и племените животиње коју су они сачували од уништења.

“Са циљем очувања ове животињске врсте, развијен је читав програм производа од магарећег млека, које је изузетно по томе што је врло слично људском и што је добро и здраво за децу, за лечење бронхитиса и астме“, истиче Симић.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести