Завршни радови на фасади Градске библиотеке у Суботици

СУБОТИЦА: У току су завршни радови на уређењу главне фасаде зграде суботичке Градске библиотеке. Средства за реализацију ове инвестиције у висини од 18 милиона динара, опредељена су из буџета Републике Србије. Главна фасада Градске библиотеке сада изгледа као пре 37 година, када је ова зграда последњи пут реновирана.
д
Фото: Град Суботица

Реч је о објекту старијем и од Градске куће, пројектовао га је Ференц Рајхл, а градња је завршена 1895. године. Од 1953. године зграда је седиште Градске библиотеке. Радове је извело предузеће „Јумол”, док је Данијела Мамужић урадила реконструкцију атласа. Радови су у потпуности усклађени са условима Међуопштинског завода за заштиту споменика културе и обухватали су реконструкцију фасаде, атласа, разне конзерваторске радове, као и замену прозора и врата.

- Све је урађено на начин да се ова зграда у потпуности може очувати, а елиминисани су и неки фактори који су претходних година довели до тога да је она скоро уништена, односно атласи као главни украси ове зграде. Да нисмо правовремено реаговали, можда овај објекат не бисмо могли да сачувамо - нагласио је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор, током обиласка радова прошле недеље.

Он је додао да је у плану наставак радова на уређењу зграде Градске библиотеке.

- Главну фасаду Градске библиотеке смо уредили, и то је најбитније. Амбијент на централном градском тргу сада је потпуно другачији захваљујући и уређењу ове зграде на којој, наравно, треба средити и кров, као и преостале фасаде- рекао је Пастор. -Током протекле, скоро две године од формирања актуелне градске власти могло се видети да нам је заиста јако битно да очувамо старе грађевине Суботице захваљујући којима ја наш град такав какав јесте. Планирамо да полако реконструишемо фасаду по фасаду Градске куће, у току је или ће врло брзо почети и радови на адаптацији куће некадашњег градоначелника Кароља Бироа, а захваљујући средствима Владе Мађарске реконструисана је зграда Учитељског факултета на мађарском наставном језику, односно Жуте куће.


Било је пропуста и злоупотреба

У Суботици се много гради. Управа за капитална улагања Покрајинске владе ове године наменила је 141 милион динара за уређење улица и путева на подручју града. Истовремено, изменом планова предвиђено је измештање Кванташке пијаце и Ватрогасне јединице, па се отвара слободан простор у центру града, пожељан за инвеститоре. Из градске власти најављују да ће пооштрити правила станоградње у увом делу града, у смислу поштовања правила максималне висине објеката и спратности.

- Претходних година било је пуно злоупотреба и пропуста, а сада ће се ствари уредити тако да се не доведе у питање карактер и дух града – указао је Балинт Пастор.


Навео је да је средствима из Мађарске, као и онима које је обезбедила Влада Србије, реконструисана суботичка Синагога, и додао да је завршена и пројектно-техничка документација за Водоторањ и Багојвар, на Палићу.

-Радимо на очувању нашег градског језгра и значајних грађевина за Суботицу, а поред тога предузимамо све да побољшамо услове живота наших суграђана како у градским, тако и у приградским меснима заједницама. То што ми сређујемо наше веома битне грађевине не значи да се средства одвлаче од инвестиција у путну, гасоводну, водоводну и канализациону мрежу. Нама је све пођеднако важно, како би Суботица била добро место за живот- поручио је Пастор.

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести